Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), ο Πάμπλο Μπελτράν, επέμεινε χθες Δευτέρα πως είναι ανάγκη η παράταξη να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση της Κολομβίας «προκαταρκτική κατάπαυση του πυρός που θα εφαρμοστεί κατά 100%», χωρίς κανένα «λάθος».

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός (που σηματοδοτεί) το τέλος του πολέμου, πρόκειται για προκαταρκτική κατάπαυση του πυρός. Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ είναι να εφαρμοστεί κατά το 100%», τόνισε ο Πάμπλο Μπελτράν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ, την παραμονή της έναρξης του τρίτου κύκλου των ειρηνευτικών συνομιλιών, που ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα της Κούβας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε έναν περίπλοκο πόλεμο όπως αυτός στην Κοολομβία, όπου εμπλέκονται διάφορες (ένοπλες) οργανώσεις και όπου η δυσπιστία είναι μεγάλη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε αυτό που συμφωνείται να τηρείται, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε ακόμα περισσότερη δυσπιστία», εξήγησε.

Μετά την επίθεση μελών του ELN εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος με 10 νεκρούς την 29η Μαρτίου κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, που έθεσε εν αμφιβόλω τις διαπραγματεύσεις, ο Πάμπλο Μπελτράν διαβεβαίωσε πως η ομάδα των διαπραγματευτών έχει τον έλεγχο όλων των μετώπων των ανταρτών στην Κολομβία.

Προτού πάει στην Κούβα, η αντιπροσωπεία του ELN διεξήγαγε δυο συζητήσεις «σε βάθος» με «όλα τα μέτωπα», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρώτη ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στο να καταρτιστούν και να αποσαφηνιστούν οι οδηγίες αυτής της αντιπροσωπείας στην διαπραγμάτευση για την κατάπαυση του πυρός», εξήγησε. Η δεύτερη αφορούσε «τη συμμετοχή της κοινωνίας» στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Αυτά είναι τα δυο κύρια ζητήματα που θα συζητήσουμε» στον τρίτο κύκλο των συνομιλιών στην Αβάνα, είπε.

Μετά τους δυο πρώτους κύκλους διαπραγματεύσεων –στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο, κατόπιν στο Μεξικό τον Μάρτιο–, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής που επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία εκτίμησε πως «με μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντί μας είναι εφικτό να σημειωθεί πρόοδος».

Ο ELN αποκομίζει την αίσθηση πως είναι «εταίρος της κυβέρνησης» του Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου που ανήκει στην αριστερά στην Κολομβία, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της οργάνωσης χαρακτήρισε θεμελιώδη τη «συμμετοχή της κοινωνίας για να εξασφαλίσουμε συναίνεση» για τη μετάβαση σε αυτό που χαρακτηρίζει «νέο μοντέλο ειρήνης», που περιλαμβάνει όχι μόνο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά την αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτίων της ένοπλης σύρραξης.

«Θα δούμε ως πού θα μπορέσουμε να φθάσουμε (…) πρόκειται για ευκαιρία διαφορετική από αυτές που μας είχαν παρουσιαστεί» μέχρι σήμερα, αναγνώρισε, αναφερόμενος στις πέντε προηγούμενες διαδικασίες διαπραγμάτευσης με κυβερνήσεις του παρελθόντος, που απέτυχαν όλες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης