Ένας από τους κυριότερους ηγέτες των αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

Ο Αουκλίδες Εσπάνια, γνωστός επίσης με το ψευδώνυμο Τζόνιερ, «εξουδετερώθηκε», ανέφερε κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματός του ο Ντούκε, κάνοντας λόγο για «ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα» που έχει καταφερθεί στους αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών, που αποφάσισαν να μείνουν στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κολομβιανή κυβέρνηση υποσχόταν αμοιβή περίπου 667.000 ευρώ για πληροφορίες που θα της επέτρεπαν να εντοπίσει τον Τζόνιερ, ο οποίος ήταν επίσης καταζητούμενος από τις Αρχές των ΗΠΑ.

«Μιλάμε για έναν κακοποιό με δολοφονική και εγκληματική διαδρομή 25 και πλέον ετών», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Τζόνιερ, η ηλικία του οποίου δεν ήταν γνωστή, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού με την υποστήριξη της αστυνομίας στον δήμο Τακουέγιο, στον νομό Κάουκα, σύμφωνα με τις Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρησιμοποιήσαμε τεχνολογίες αιχμής σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών (…) και τους καλύτερους στρατιώτες μας, που μπόρεσαν να κινηθούν βασικά τη νύχτα, κι έτσι σήμερα περί τις 15:00 καταφέραμε να εξουδετερώσουμε αυτό το σύμβολο του κακού», δήλωσε ο στρατηγός Λουίς Φερνάντο Ναβάρο, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του έκτακτου διαγγέλματος.

Περίπου 2.500 μαχητές, χωρίς κεντρική διοίκηση, απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και τις FARC, και οδήγησε στον αφοπλισμό περίπου 7.000 ανταρτών.

Συνεχίζουν να δρουν στο κράτος των Άνδεων χρηματοδοτούμενοι από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων, κυρίως χρυσού, και τις εκβιάσεις, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης