Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάσχεση έξι τόνων κοκαΐνης σε συγκρότημα εργαστηρίων στη ζούγκλα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που, όπως ανέφερε, ανήκαν στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα.

Επρόκειτο «για το μεγαλύτερο πλήγμα στη διακίνηση ναρκωτικών του ELN αυτή τη χρονιά», καθώς «κατασχέθηκαν έξι τόνοι υδροχλωρικής κοκαΐνης», δήλωσε ο Κολομβιανός υπουργός Άμυνας, Διέγο Μολάνο, σε βίντεο που απηύθυνε στα μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση που βαπτίστηκε «Jared» επέτρεψε να καταστραφούν τρία «μεγάλα εργαστήρια» από τις ένοπλες δυνάμεις στην κοινότητα Σαμανιέγο, στην περιφέρεια Ναρίνιο, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό.

«Η κοκαΐνη, τα μηχανήματα και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν είχαν αξία υψηλότερη από εννέα εκατομμύρια δολάρια. Τα ναρκωτικά ήταν έτοιμα να συσκευαστούν και να μεταφερθούν στις κολομβιανές ακτές στον Ειρηνικό (…) για να σταλούν στο Μεξικό και τις ΗΠΑ» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας Φρανσίσκο Μπαρμπόσα.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των εγκαταστάσεων όπου παρασκευαζόταν κοκαΐνη στη ζούγκλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μολάνο ήδη ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της να πατάξει την «τρομοκρατία» των ένοπλων οργανώσεων μετά τα πυρά εναντίον του ελικοπτέρου του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κούκουτα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ELN ότι ευθυνόταν για την επίθεση αυτή, όπως και για εκείνη με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες σε στρατόπεδο στην ίδια πόλη τη 15η Ιουνίου, που είχε 36 τραυματίες.

Ο ELN αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στο στρατόπεδο.

Η νοτιοδυτική Κολομβία βιώνει εδώ και αρκετούς μήνες αναζωπύρωση της βίας. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη σε ένοπλες ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και μετάλλων που εξορύσσονται παράνομα, ειδικά χρυσού.

Το 2020, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η επιφάνεια των εκτάσεων της Κολομβίας όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης, επεκτάθηκε σε 1.440.000 στρέμματα. Αν και η έκταση αυτή ήταν μειωμένη (-7%) σε σύγκριση με το 2019, η παραγωγή κοκαΐνης συνέχισε να αυξάνεται, ανέφερε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς το 1964, εκτιμάται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας ότι διαθέτει από 2.300 ως 2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και σε αστικά κέντρα. Η ηγεσία της οργάνωσης διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών, λέει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να τη δυσφημίσει με τον ισχυρισμό αυτό.

Η Κολομβία είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο (≈1.010 τόνοι τον χρόνο). Η χώρα όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητά της είναι οι ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης