Στην ανακοίνωση ότι κηρύσσει μονομερώς κατάπαυση του πυρός επ’ αόριστον από τις 20 Δεκεμβρίου προέβη την Τετάρτη η διοίκηση της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε μια μονομερή εκεχειρία και να τερματίσουμε τις εχθροπραξίες επ’ αόριστον», ανέφερε η οργάνωση FARC σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η εκεχειρία θα τερματιστεί αν οι άνδρες της δεχθούν επίθεση από τον στρατό της Κολομβίας.

Η οργάνωση ανέφερε ακόμη ότι ζητάει η τήρηση της εκεχειρίας που κηρύσσει να επαληθευτεί από διεθνείς οργανισμούς (τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό, περιφερειακούς διακρατικούς οργανισμούς, την Καθολική Εκκλησία) ή αντιπροσωπείες άλλων θεσμών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Κολομβιανού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος απορρίπτει το αίτημα των FARC για μια αμοιβαία συμφωνημένη κατάπαυση του πυρός αφότου οι δύο πλευρές άρχισαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, στα τέλη του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες έχουν στόχο να τερματιστεί η παλαιότερη σύρραξη στη Λατινική Αμερική, η οποία τα τελευταία 50 χρόνια και πλέον έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 5,3 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης