Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για μια οριστική, αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την προσεχή υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης έπειτα από 50 και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία βρίσκεται σε εξέλιξη 50 και πλέον χρόνια​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για μια αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός και την αναστολή των εχθροπραξιών» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών που υπέγραψαν οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC. Στην ανακοίνωση αυτή πάντως δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία που η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Η συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη -ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από το 2012 πρώτα στο Όσλο και έπειτα στην Αβάνα της Κούβας– αφορά επίσης:

  • την «κατάθεση των όπλων,
  • τις εγγυήσεις για την ασφάλεια (των ανταρτών) και
  • τον αγώνα εναντίον των εγκληματικών συμμοριών.

Λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση, ο διαπραγματευτής των FARC Παστόρ Αλάπε δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και απομένει μόνο ένα σημείο να διευθετηθεί.

Ο ηγέτης των FARC Τιμολέον ΧιμένεςΟι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, παρόντων του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του ηγέτη των FARC Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», καθώς επίσης του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπέργκε Μπρέντε και των προέδρων Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα) και Μισέλ Μπατσελέτ (Χιλή) εκ μέρους των εγγυητριών χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν θα είναι επίσης παρών στην υπογραφή της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιματηρός εμφύλιος

Η χωρίς προηγούμενο συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προόδου στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στην Μπογκοτά και τους αντάρτες των FARC, της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας, έπειτα από πέντε δεκαετίες πολέμου.

Ο Μανουέλ Σάντος επιθυμεί η συμφωνία ειρήνης να τεθεί σε δημοψήφισμα, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τους αντάρτες της FARC

Ο Μανουέλ Σάντος εκτίμησε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν με επιτυχία στις 20 Ιουλίου -ημέρα εθνικής εορτής στην Κολομβία. Ο 64χρονος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στο μέσον της θητείας του, δήλωσε ότι η συμφωνία ειρήνης θα μπορούσε να αυξήσει κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των 46 εκατ. ανθρώπων -εκτίμηση πάντως που οικονομικοί αναλυτές θεωρούν μάλλον αισιόδοξη.

Εν όψει της αποστράτευσης των μελών των FARC, οι δύο πλευρές αναμενόταν να καταλήξουν εξάλλου σε συμφωνία για τις περιοχές όπου θα συγκεντρωθούν οι περίπου 7.000 αντάρτες και θα αφοπλιστούν, μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών. Οι αντάρτες εφαρμόζουν ήδη μονομερή εκεχειρία από τον Ιούλιο του 2015, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας από τη μεριά της ανέστειλε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεών τους μέσα στο 2016.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Μανουέλ ΣάντοςΟ Μανουέλ Σάντος επιθυμεί η συμφωνία ειρήνης να τεθεί σε δημοψήφισμα, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τους αντάρτες της FARC.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση της χώρας και η έτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα την επίσημη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Απώτερος στόχος των συνομιλιών και σε αυτήν την περίπτωση είναι να δοθεί ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1964. Τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 45.000 παραμένουν «αγνοούμενοι» και 6,8 εκατ. αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Δολιοφθορά σε πετρελαϊκό αγωγό προκάλεσε μόλυνση ποταμού

Ιστορική συνάντηση του προέδρου της Κολομβίας με τον επικεφαλής της FARC

Ειρήνη με τους αντάρτες θέλει ο Σάντος

Πορεία ειρήνης στην Κολομβία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης