Ένα μέλος της ηγεσίας του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), της τελευταίας οργάνωσης αριστερών ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, σκοτώθηκε σε συντονισμένη επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της χώρας των Άνδεων, μετά την επιστροφή του από τη Βενεζουέλα όπου κρυβόταν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας.

Ο Χακόμπο Ακούνια, γνωστός επίσης με το συνωμοτικό ψευδώνυμο «Σαμουέλ», ήταν μέλος του ELN για τριάντα χρόνια και διοικούσε τρία μέτωπα στις επαρχίες Αντιόκια (βορειοδυτικά) και Μπολίβαρ (βόρεια). Εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή κοντά στο Σαν Πάμπλο, στην επαρχία Μπολίβαρ, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία πως είχε επιστρέψει από τη Βενεζουέλα, διευκρίνισε ο Βιγέγκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ακούνια θεωρείτο ένας από τους εγκεφάλους της αεροπειρατείας σε πτήση της Avianca που εκτελούσε πτήση από την Μπογοτά στην Μπουκαραμάνγκα το 1999. Οι 60 απαχθέντες επιβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι σταδιακά. Οι αρχές θεωρούν επίσης πως είχε δολοφονήσει δύο ιερωμένους στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ (γειτονεύει με τη Βενεζουέλα).

«Ο Σαμουέλ (…) ήταν μέλος της εθνικής ηγεσίας αυτής της οργάνωσης ανταρτών και σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) εξουδετερώθηκε στο Σαν Πάμπλο», στην επαρχία Μπολίβαρ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας.

Ο θάνατος του Χακόμπο Ακούνια θα αναγκάσει τον ELN να προχωρήσει σε «αναδιοργάνωση της πολιτικής του ηγεσίας», έκρινε ο Βιγέγκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ELN, που πήρε τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης το 1964, υπολογίζεται πως διαθέτει ακόμα περίπου 1.500 μαχητές. Διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας από τον Φεβρουάριο του 2017, αρχικά στον Ισημερινό και πλέον στην Κούβα. Είναι η τελευταία οργάνωση ανταρτών στη Λατινική Αμερική που εξακολουθεί να υπάρχει επίσημα, μετά τη διάλυση της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο έπειτα από τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την κυβέρνηση στα τέλη του 2016.

Περίπου 1.200 αποστάτες των FARC, που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης, συνεχίζουν τη δράση τους.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί πάνω από πενήντα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης