Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει αποζημιώσεις σε θύματα της ένοπλης σύρραξης στη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψε με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, η οποία θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί από τους πολίτες στο δημοψήφισμα το οποίο διεξάγεται σήμερα Κυριακή.

Δημοσκοπήσεις κατέδειξαν πως η συμφωνία θα εξασφαλίσει με ευκολία την έγκριση των Κολομβιανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βάσει όσων ορίστηκαν στην τελική συμφωνία, θα προχωρήσουμε στην υλική αποζημίωση των θυμάτων», τόνισε η ηγεσία των FARC σε ανακοίνωσή της.

Για να βρεθούν πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν αυτές οι αποζημιώσεις οι FARC θα «δηλώσουν στην κυβέρνηση τους χρηματικούς και μη πόρους» που διαθέτουν κι αξιοποιούσαν μέχρι τώρα για τη χρηματοδότηση του ένοπλου αγώνα τους, σύμφωνα με το κείμενο.

Αυτό το αντάρτικο, το αρχαιότερο στη Λατινική Αμερική, ιδρύθηκε το 1964, εν μέσω μιας αγροτικής εξέγερσης, και μετράει ακόμα 5.765 μαχητές, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία. Η συμφωνία ειρήνης προβλέπει τον αφοπλισμό και την αποστράτευσή τους μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τον μετασχηματισμό των FARC σε νόμιμο πολιτικό κίνημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις αρχές, οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους τεράστιες εκτάσεις γης, κτηνοτροφικές μονάδες, αγροκτήματα, καταστήματα και κατασκευαστικές εταιρείες, που αξιοποιούνταν για να χρηματοδοτείται η δράση τους και να νομιμοποιούνται έσοδα από απαγωγές, εκβιάσεις ή εμπορία ναρκωτικών.

Βάσει της συμφωνίας, οι αντάρτες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία ή η παραγωγή διατροφικών ειδών, στις οποίες θα απασχολούνται πρώην μαχητές. Δεν επιτρέπεται ωστόσο η χρηματοδότηση τέτοιων έργων με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία ενεπλάκησαν οργανώσεις της άκρας αριστεράς —περιλαμβανομένου του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που κατά τις αρχές διαθέτει 1.500 μαχητές και συνεχίζει τη δράση του— παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 45.000 παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης