Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επισπεύσει την εφαρμογή διαφόρων επενδύσεων και κοινωνικών προγραμμάτων — το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται αθροιστικά σε 354 εκατομμύρια ευρώ — στη νοτιοδυτική επαρχία Κάουκα, όπου το τελευταίο διάστημα αυτόχθονες και υποψήφιοι σε εκλογές έγιναν στόχοι επιθέσεων συμμοριών κακοποιών και αποστατών ανταρτών.

Στα προγράμματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ενισχύσεις για τις φτωχότερες οικογένειες, χρηματοδότηση έργων, οδοποιία, βελτιώσεις στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας αλλά και προώθηση μέτρων για την καλύτερη διατροφή των κατοίκων της υποβαθμισμένης επαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις ενόπλων στην Κάουκα μόνο την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσά τους επτά αυτόχθονες.

Τον Σεπτέμβριο, η υποψήφια δήμαρχος Καρίνα Γκαρσία δολοφονήθηκε μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα στην πόλη Σουάρες.

«Οι κοινός εχθρός είναι η διακίνηση ναρκωτικών και η ιδέα είναι να την καταπολεμήσουμε όχι μόνο με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, αλλά και κοινωνικά», δήλωσε ο Επίτροπος για την Ειρήνη Μιγκέλ Σεμπάγιος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, έδωσε διαταγή στον στρατό να αναπτύξει ενισχύσεις — 2.500 στελέχη του — στην επαρχία, κόμβο της παραγωγής και διακίνησης κόκας και μαριχουάνας. Οι δυνάμεις αυτές θα προστεθούν στους 8.000 στρατιωτικούς που είναι ήδη ανεπτυγμένοι στην Κάουκα. Η κυβέρνηση του Ντούκε ξεκαθάρισε ότι σκοπός της ανάπτυξης των ενισχύσεων είναι να αντιμετωπιστούν οι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την οποία η παράταξη αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα. Η Μπογκοτά επέρριψε στους αποστάτες των FARC την ευθύνη για το πρόσφατο κύμα δολοφονιών αυτοχθόνων.

Ο ΟΗΕ και η μεγαλύτερη οργάνωση των αυτοχθόνων της Κολομβίας όμως επέκριναν την κυβερνητική στρατηγική της «στρατιωτικοποίησης», κρίνοντας πως δεν αρκεί για να επιλυθούν τα προβλήματα στην Κάουκα και ζητώντας μια πιο «ολοκληρωμένη» λύση για τη φτωχή περιοχή την οποία λυμαίνονται διακινητές ναρκωτικών.

Κατά δεδομένα που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ, έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 50 δολοφονίες σε περιοχές όπου κατοικούν οι φυλές των περίπου 300.000 αυτοχθόνων της Κολομβίας μέχρι στιγμής εφέτος.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης