Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ένοπλης κολομβιανής οργάνωσης FARC, ο Ιβάν Μάρκες, ο οποίος πέρασε στην παρανομία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ανακοίνωσε με βίντεο που ανήρτησε στο YouTube ότι ξαναπαίρνει τα όπλα δίπλα σε άλλους ηγέτες των ανταρτών που κατήγγειλαν τη συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία.

«Ανακοινώνουμε στον κόσμο ότι ξεκίνησε η δεύτερη Marquetalia [ιστορικό λίκνο της εξέγερσης στη δεκαετία του 1960], εξ ονόματος του οικουμενικού δικαίου των λαών να παίρνουν τα όπλα για να εξεγερθούν ενάντια στην καταπίεση», αναφέρει στο βίντεο ο Ιβάν Μάρκες, φορώντας πράσινη στολή παραλλαγής, στο πλευρό κυρίως του Χεσούς Σάντριτς, ενός άλλου πρώην ηγέτη των FARC, που έχουν επισήμως διαλυθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Από το δάσος της νοτιοανατολικής Κολομβίας, ο Ιβάν Μάρκες ανακοινώνει «τη συνέχιση των επιχειρήσεων των ανταρτών σε απάντηση της προδοσίας από το κράτος των συμφωνιών ειρήνης της Αβάνας» που είχαν οδηγήσει στον αφοπλισμό το 2017 περίπου 7.000 ανδρών και γυναικών μαχητών των FARC.

Ο διοικητής Μάρκες ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Κούβα από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το καλοκαίρι του 2016 με την κυβέρνηση του προέδρου (2010-2018) Χουάν Μανουέλ Σάντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, οι FARC μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα, με εκατοντάδες αντάρτες, ωστόσο, να τίθενται προοδευτικά στο περιθώριο της διαδικασίας που είχε σκοπό να θέσει τέρμα σε μια ένοπλη σύγκρουση που διήρκησε μισό αιώνα.

Πλάι στον Ιβάν Μάρκες, άλλος ένας διαπραγματευτής της Αβάνας, ο Χεσούς Σάντριτς, ο οποίος καταζητείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πέρασε στην παρανομία πριν από τρεις μήνες, και ο Χερνάν Ντάριο Βελάσκες, ή Ελ Παΐσα, ένας άλλος πρώην ηγέτης των FARC, εμφανίζονται ένοπλοι μαζί με άλλους μαχητές, μπροστά από ένα πανό με τα αρχικά των FARC-EP (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός).

«Η απάτη, η διπλοπροσωπία και η δολιότητα, η μονομερής τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας, η μη εφαρμογή των δεσμεύσεών του εκ μέρους του κράτους, οι δικαστικές διευθετήσεις και η ανασφάλεια μας αναγκάζουν να ξαναπάρουμε τα όπλα», δηλώνει ο Ιβάν Μάρκες σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 32 λεπτά.

«Δεν ηττηθήκαμε ποτέ, ούτε ιδεολογικά, είναι γι΄αυτό που ο αγώνας συνεχίζεται», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως αυτή η νέα ένοπλη οργάνωση θα επιδιώξει να συντονιστεί με τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), τη δεύτερη κολομβιανή ανταρτική οργάνωση, που εξακολουθεί να είναι ενεργή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης