Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατηγόρησαν την Πέμπτη την κυβέρνηση της Μπογκοτά για την επανάληψη της βίας στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Λατινικής Αμερικής. Οι δυνάμεις των FARC αρνήθηκαν ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός, που οι ίδιοι είχαν κηρύξει, με την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 κυβερνητικοί στρατιώτες.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 20 στρατιωτών και τον θάνατο ενός αντάρτη, ανακοίνωσε ο στρατός. Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος έκανε λόγο για εσκεμμένη επίθεση ενώ οι FARC υποστήριξαν ότι είναι αμύνθηκαν εναντίον εισβολής των κυβερνητικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε απάντηση, ο Σάντος διέταξε την επανάληψη των βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του FARC, ενώ είχε διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές ως αναγνώριση της μονομερούς εκεχειρίας από τους αντάρτες, η οποία είχε κηρυχτεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Παρά τη βία, οι ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες διαρκούν δύο χρόνια, συνεχίστηκαν την Πέμπτη στην Αβάνα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κολομβίας και ηγέτες των FARC προσπαθούν να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων από το 1964.

Οι FARC ζητούν από τον Σάντος να ανταποκριθεί στη μονομερή κατάπαυση του πυρός των ανταρτών με μία εκεχειρία και από τις δύο πλευρές, αλλά ο πρόεδρος αντιστέκεται, επικαλούμενος προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες όταν οι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να εξοπλιστούν εκ νέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης