Κολομβία: Δολοφονήθηκαν δύο πρώην αντάρτες του FARC

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018, 04:45
Κολομβία: Δολοφονήθηκαν δύο πρώην αντάρτες του FARC
Δύο πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) δολοφονήθηκαν στην Αντιόκια, όπου προετοίμαζαν την προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του πολιτικού κόμματος στο οποίο έχει μετασχηματιστεί πλέον η οργάνωση, κατήγγειλε το κόμμα την Τετάρτη.

Χιλιάδες μέλη των FARC παρέδωσαν τον ατομικό τους οπλισμό στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που συνήφθη με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος τον Νοέμβριο του 2016, με στόχο να τερματιστεί μια εμφύλια σύρραξη που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα. Η οργάνωση, που μετονομάστηκε σε Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun, από τη νέα ονομασία στα ισπανικά προκύπτει το ίδιο ακρώνυμο), διεξάγει πλέον προεκλογική εκστρατεία, καθώς θα πάρει μέρος στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος.

Ο Ουίλμαρ Ασπρίγια και ο Άνχελ δε Χεσούς Μοντόγια είχαν μόλις πάρει μέρος σε μια συνάντηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψήφιου του κόμματος στην Αντιόκια για τη Βουλή, ανέφερε το κόμμα σε μια ανακοίνωσή του.

Μέλη της κοινότητας όπου είχαν πάει άκουσαν πυρά από χώρο στάθμευσης περί τις 23:00 την Τρίτη (07:00 την Τετάρτη ώρα Ελλάδας) κι όταν μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί, βρήκαν νεκρά τα δύο κομματικά στελέχη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της FARC.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση και δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο προς το παρόν.

Τουλάχιστον 30 πρώην αντάρτες έχουν δολοφονηθεί από ανθρώπους που ελπίζουν να αποσταθεροποιήσουν και να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με το κόμμα. Έξι πρώην αντάρτες δολοφονήθηκαν στην επαρχία Ναρίνιο τον Οκτώβριο.

Η αποστολή επαλήθευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία –η οποία παρέλαβε τα χιλιάδες όπλα των ανταρτών των FARC όταν τα παρέδωσαν– τόνισε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ελεύθερη άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα των Άνδεων.

Στελέχη του κόμματος των πρώην ανταρτών έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον του κινδύνου επανάληψης της εκστρατείας μαζικών, στοχευμένων δολοφονιών τη δεκαετία του 1980: τότε, πάνω από 5.000 άνθρωποι που ανήκαν στις τάξεις τους είχαν δολοφονηθεί από ακροδεξιά τάγματα θανάτου ή εκτελεστές συμμοριών που διακινούσαν ναρκωτικά, όταν οι αντάρτες είχαν συνάψει μια πρώτη συμφωνία ειρήνης και είχαν ιδρύσει το πολιτικό κόμμα Πατριωτική Ένωση.

«Καλούμε το κράτος της Κολομβίας και τις αρχές να τοποθετηθούν δημόσια για τις συστηματικές δολοφονίες» και «να λάβουν μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί μια πολιτική γενοκτονία όπως εκείνη εναντίον της Πατριωτικής Ένωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση της FARC.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018, 04:46