Στην Κολομβία διαπιστώθηκαν χθες Πέμπτη οι θάνατοι 505 ασθενών με τον COVID-19 σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με άλλα λόγια καταγράφηκε ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας, που είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπη με 3ο κύμα μολύνσεων.

Το όριο των 400 θανάτων ξεπεράστηκε για πρώτη φορά τη 19η Απριλίου στη χώρα όπου ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά την 6η Μαρτίου. Και πλέον, την τελευταία εβδομάδα, τα τραγικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 73.230 ανθρώπους στην Κολομβία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.841.934 κρούσματα του SARS-CoV-2 (+17.308 σε 24 ώρες) στο κράτος των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία των κυριότερων αστικών κέντρων, όπως η πρωτεύουσα Μπογκοτά, που έχει κηρυχθεί σε συναγερμό, παραμένουν υπό μεγάλη πίεση.

Οι Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η νέα έξαρση των μολύνσεων οφείλεται στις συγκεντρώσεις του Πάσχα των Καθολικών (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου), έχουν επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και lockdown κάθε Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2ο κύμα είχε εκδηλωθεί μετά τις γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Το Υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι διαδίδονται οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία και τη Βραζιλία.

Η κυβέρνηση είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς για πάνω από πέντε μήνες πέρυσι, από την 25η Μαρτίου μέχρι την 31η Αυγούστου. Όμως εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας, άρχισε σταδιακά να χαλαρώνει και να αίρει τα μέτρα.

Σε απόλυτα μεγέθη, η Κολομβία συγκαταλέγεται στα κράτη που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής: κατατάσσεται 3η ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, και επίσης 3η και ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, κατατάσσεται 5η στην περιφέρεια ως προς τους θανάτους και 6η ως προς τα κρούσματα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία άρχισε στο κράτος των Άνδεων μέσα Φεβρουαρίου, προχωρά με πολύ αργό ρυθμό μέχρι στιγμής: έχουν χορηγηθεί περίπου 4,7 εκατ. δόσεις εμβολίων, ενώ μόλις 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης