Ένας κολομβιανός υπαξιωματικός που κρατείτο αιχμάλωτος επί έναν μήνα από αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία.

Επρόκειτο για την τέταρτη απελευθέρωση αιχμαλώτου ή ομήρου από την οργάνωση σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απελευθέρωση «όλων» των ομήρων και των αιχμαλώτων του ELN είναι ανάμεσα στους όρους που έχει θέσει ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Μπογοτά και την οργάνωση αυτή.

Ο Ντούκε τερμάτισε τις συνομιλίες μετά τη βομβιστική επίθεση του Ιανουαρίου στη σχολή της εθνικής αστυνομίας, όταν έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι και ο δράστης.

«Μέλη του ELN παρέδωσαν τον υποδεκανέα Άνχελ Μαουρίσιο Ασεβέδο Τόρες, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος αυτής της ένοπλης οργάνωσης από την 7η Ιανουαρίου, σε μια ανθρωπιστική επιτροπή του Συνηγόρου και της Καθολικής Εκκλησίας», ανακοίνωσε η αρχή μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο από την ανεξάρτητη αρχή εικονίζεται ο Ασεβέδο καθώς συνομιλεί με προσωπικό του Συνηγόρου πλάι σε μασκοφορεμένα μέλη του αντάρτικου, με φόντο ένα λάβαρο του ELN.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αντάρτες κρατούν ακόμη πάνω από 12 αιχμαλώτους και ομήρους.
Ο Ντούκε ενεργοποίησε εκ νέου κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ, ουσιαστικά διεθνή εντάλματα σύλληψης, για τα κορυφαία στελέχη του ELN μετά τη βομβιστική επίθεση στην Μπογοτά.

Αν και η οργάνωση, η διοίκηση της οποίας είναι αποκεντρωμένη, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Ιανουαρίου, που χαρακτήρισε νόμιμη πολεμική ενέργεια, τα ηγετικά της στελέχη, που βρίσκονται σχεδόν όλα στην Κούβα, τόνισαν πως δεν συμμετείχαν στον σχεδιασμό της.

Οι ηγέτες του ELN μετέβησαν στην Κούβα το 2018 για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και δεν εννοούν να φύγουν εάν ο Ντούκε δεν δεσμευθεί να τηρήσει τους όρους στους οποίους είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση του προκατόχου του Χουάν Μανουέλ Σάντος, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την ασφάλειά τους στην περίπτωση που οι συνομιλίες κατέρρεαν. Όμως ο Ντούκε αντιτείνει πως τα πρωτόκολλα της διαπραγμάτευσης δε δεσμεύουν τη δική του κυβέρνηση.

Με περίπου 1.800-2.000 μαχητές κατά υπολογισμούς των αρχών, ο ELN θεωρείται η τελευταία οργάνωση που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο στη χώρα των Άνδεων, μετά τον αφοπλισμό και τον μετασχηματισμό σε πολιτικό κόμμα της ισχυρότερης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), βάσει της συμφωνίας ειρήνης του 2016. Χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης