Οι σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εν μέσω των σφοδρότερων συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους τα τελευταία χρόνια.

Τα ξημερώματα ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πόλη Λοντ καθώς επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ρουκέτα, η οποία εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου 40 ετών πέθανε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με νέα ευρεία σειρά επιδρομών, πλήττοντας κυρίως «κατοικίες που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς». Η παλαιστινιακή πλευρά ανέφερε ότι διαδοχικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπήρξαν θύματα.

Νωρίτερα τη νύχτα, στην πόλη Λοντ, ένας 25χρονος Άραβας έχασε τη ζωή του από σφαίρες και λίγο αργότερα συνελήφθη ένας 34χρονος Εβραίος, ο οποίος είναι ύποπτος για τη δολοφονία του. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ Αράβων και Εβραίων παραδόθηκε στις φλόγες εβραϊκή συναγωγή της πόλης. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή και να την πυρπόλησαν. Κάηκαν επίσης δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της πόλης Λοντ, Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη. Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο και Γιάφα.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ εξαιτίας των ρουκετών που εκτοξεύουν από το βράδυ της Δευτέρας ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα ότι ο ένοπλος βραχίονάς του εκτόξευσε περισσότερες από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκάλεσε την κατάρρευση δωδεκαώροφου κτηρίου.

Το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας «Iron Dome» κατέστρεψε τις περισσότερες ρουκέτες -η πλευρά του Ισραήλ κάνει λόγο για περίπου 800- αλλά κάποιες από αυτές βρήκαν τον στόχο τους. Aργά το βράδυ το Τελ Αβίβ δέχθηκε καταιγισμό ρουκετών, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. 

 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερ Σεβά «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προανήγγειλε ότι οι επιθέσεις εναντίον της Χαμάς «θα ενταθούν και θα πυκνώσουν» το επόμενο διάστημα. Παράλληλα η στρατιωτική ηγεσία έστειλε τεθωρακισμένα και πεζικό στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ το Υπουργείο Άμυνας διέταξε την επιστράτευση 5.000 εφέδρων με το ενδεχόμενο του τέταρτου -από το 2007- πολέμου να φαντάζει όλο και πιο πιθανό. 

«Τις τελευταίες ώρες» ο ισραηλινός στρατός «έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» και «αυτή τη στιγμή τα πλήγματα συνεχίζονται», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο.

 

 

Δείτε φωτογραφίες

 

Διαβάστε επίσης:

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κατηγορεί το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας

ΟΗΕ: Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό

Ισραήλ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη Λοντ

ΟΗΕ: Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας

Ισραήλ: Πυρπολήθηκε συναγωγή στην πόλη Λοντ

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ ζητούν να αποφευχθούν οι «βαθιά λυπηροί» θάνατοι αμάχων

Παλαιστίνη: Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη εάν το Ισραήλ θέλει την κλιμάκωση

Νετανιάχου: Η Χαμάς θα πληρώσει «πολύ βαρύ τίμημα»

Ισραήλ: Μία νεκρή από τη «βροχή» ρουκετών που έπληξε το Τελ Αβίβ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης