Με μία πρωτοφανή και αιφνιδιαστική κίνηση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε να κλείσουν όλες οι πανεπιστημιακές σχολές γαλλικής φιλολογίας της χώρας.

Συνολικά 19 διαφορετικές σχολές θα επηρεαστούν άμεσα από την εν λόγω απόφασηΌσοι σπουδάζουν τώρα στις σχολές θα έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν τις σπουδές τους, όμως δεν θα επιτραπούν νέες εγγραφές, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεδρία αιτιολόγησε τη συγκεκριμένη απόφαση βασίζοντάς την στη χαμηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας αποφοίτων των εν λόγω σχολών και στο γεγονός ότι η Γαλλία δεν έχει αντίστοιχο πρόγραμμα φοίτησης είτε στην Τουρκολογία είτε στην τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία.

Ξένοι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν πως ο Ερντογάν «απαντά» με αυτόν τον τρόπο στο μανιφέστο που εξέδωσαν στα τέλη του Απρίλη 300 προσωπικότητες της Γαλλίας, με το οποίο ζητούσαν να αφαιρεθούν ή να παύσουν να διαβάζονται ορισμένοι στίχοι του Κορανίου που θεωρούνται προσβλητικοί για τους Εβραίους ή περιείχαν προτροπές σε βία εναντίον αλλόθρησκων.

Οι επιφανέστεροι πολιτικοί που είχαν υπογράψει το μανιφέστο είναι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 19 διαφορετικές σχολές θα επηρεαστούν άμεσα από την εν λόγω απόφαση.

Οι μύδροι Ερντογάν και το μανιφέστο

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε την Τρίτη δριμύτατα τις 300 προσωπικότητες της Γαλλίας που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα το «ηχηρό» μανιφέστο.

«Κατ’ αρχάς, ποιοι είστε εσείς που επιτίθεστε σ’ αυτό που είναι για εμάς ιερό;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω κείμενο «αχρείο».

Στο μανιφέστο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα «Le Parisien», 300 υπογράφοντες καταγγέλλουν έναν «νέο αντισημιτισμό» στη Γαλλία, που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα μ’ αυτούς, από την «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση».

Το κείμενο αυτό, το οποίο φέρει επίσης τις υπογραφές καλλιτεχνών, διανοουμένων και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, προκάλεσε έντονη πολεμική στη Γαλλία και την αγανάκτηση πολλών μουσουλμάνων.

Οι Τούρκοι ηγέτες, οι οποίοι πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία εν όψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα, έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις εναντίον των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν αυτό το μανιφέστο.

«Είναι οι ηλίθιοι, οι βάρβαροι (…) του 21ου αιώνα. Είναι η δυτική εκδοχή του Νταές (σ.σ.: αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Αναρωτιέμαι: οι υπογράφοντες αυτό το μανιφέστο έχουν διαβάσει τα δικά τους (ιερά) κείμενα;» είπε ο Ερντογάν. «Αν τα είχαν διαβάσει, θα ήθελαν χωρίς αμφιβολία να απαγορεύσουν την Καινή Διαθήκη» πρόσθεσε, υπονοώντας ότι περιέχει αντισημιτικά αποσπάσματα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης