Συνεχίζει τις… «μετριοπαθείς» τοποθετήσεις του απέναντι στους Ταλιμπάν και στο νέο καθεστώς που έχει επιβληθεί στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορηθεί, και με αποδείξεις σε πολλές περιπτώσεις, για την «εύνοια» που έδειχνε – στον βαθμό μάλιστα της υποστήριξης – στο Ισλαμικό Κράτος, ειδικά όταν οι τζιχαντιστές κατακτούσαν εδάφη και υποστηρικτές στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ερντογάν ζήτησε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να υιοθετηθεί μία «προοδευτική» προσέγγιση απέναντι στους ταλιμπάν, αντί να τους τεθούν «σκληροί όροι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους ταλιμπάν και να ακολουθήσουμε μία σταδιακή προσέγγιση, αντί μίας προσέγγισης που θα βασίζεται σε σκληρούς όρους», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε παράλληλα τις συνομιλίες ανάμεσα στους ταλιμπάν και πρώην αξιωματούχους του Αφγανιστάν θεωρώντας τις «ελπιδοφόρες».

«Θεωρούμε προς το παρόν τα μετριοπαθή μηνύματα των ταλιμπάν θετικά, αλλά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα προσαρμοσθεί όχι στα λόγια τους, αλλά στις πράξεις τους», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρόεδροι συμφώνησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο θέμα του Αφγανιστάν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Έδωσαν έμφαση στη σημασία του να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα, η αυστηρή τήρηση της τάξης και του κράτους δικαίου. Υπογράμμισαν επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν. «Η επιχείρηση εκκένωσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα»

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση όσων έχουν ανάγκη να φύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης