Aπό τo Στρασβούργο, Νίκος Ρούσσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θλίψη προκάλεσε, στους παρατηρητές των δρώμενων του Ευρωκοινοβουλίου εδώ στο Στρασβούργο, η κατ’ ευφημισμόν συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη στην Ολομέλεια, για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Θλίψη διότι, η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν απελπιστικά άδεια, με εξαίρεση του εγεγραμμένους έλληνες (κυρίως) ευρωβουλευτές και καμιά δεκαριά άλλους, γεγονός που απέδειξε με τρανό τρόπο, ότι ουδείς άλλος από τους 700 και πλέον ευρωβουλευτές, έδειξε έμπρακτα να ενδιαφέρεται για το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θλίψη, ακόμη, διότι, οι έλληνες ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών αποχρώσεων (Παπαδημούλης, Μαριάς, Επιτήδειος, Χουντής, Σακοράφα, Γραμματικάκης), αναλώθηκαν στις ομιλίες τους, σε μία «κλάψα» για την Ελλάδα που υποφέρει από τα μνημόνια, για τις εργασιακές σχέσεις που έχουνε γίνει σμπαράλια και σε ευχολόγια για το ότι, η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλλει το κοινοτικό κεκτημένο για τα εργασιακά και στην ελληνική επικράτεια.

Κάνοντας πως αγνοούν ότι, όλες οι εργασιακές απορρυθμίσεις που συντελούνται στην ελληνική αγορά εργασίας, περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει συνυπογράψει η χώρα με τους δανειστές της.

Θλίψη τέλος, διότι, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, απαξίωσαν πλήρως την συζήτηση, είτε νίπτοντας τας χείρας τους για κάποια ουσιαστική παρέμβαση είτε αναφερόμενοι σε γενικότητες, για το τι μέλλει γενέσθαι, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο.

Αφιερώνοντας μόνον …τρία λεπτά, στην εναρκτήρια ομιλία του για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιβάν Κόρτσοκ, δήλωσε, ευθύς εξαρχής, ότι έχει πολύ λίγα πράγματα να πεί και διευκρίνισε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν επεμβαίνει σ’ αυτά τα θέματα και ούτε έχει συζητήσει ποτέ αυτό το θέμα».

Πέταξε δε το «μπαλάκι» στον εκπρόσωπο της Κομισιόν Βιτένις Βίτουλας Αντικάλντι, ο οποίος, σε μία σύντομη δήλωση του, διαπίστωσε ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ότι η τρίτη αξιολόγηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα και ότι κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η «πλήρης εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος» που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Στη συνέχεια «εξαντλήθηκε» σε γενικότητες, ότι θα πρέπει να ενθαρρρυνθεί η συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να διασφαλισθεί ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η συζήτηση αυτή, έτσι και όπως διεξήχθη, ήταν άνευ ουσίας και αποτελέσματος αφού η Ευρωβουλή δεν καταδέχθηκε ούτε ένα Ψήφισμα να υιοθετήσει.

Όχι νομοθετικό ή δεσμευτικό αλλά ένα οποιοδήποτε θεωρητικό ψήφισμα, στο οποίο θα αναγνωρίζονταν το δίκαιο της χώρας να μην αποδεχθεί την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την πλήρη κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης