Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Γαλλία εν όψει των νέων αυριανών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων». Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μια κρίση που διχάζει τη χώρα και συγκλονίζει τον κόσμο.

Ενώ η ένταση και η αγωνία είναι φανερές στην κορυφή του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο πρόεδρος είναι νηφάλιος όσον αφορά στο πλαίσιο και την κατάσταση» και αποφάσισε να περιμένει πριν τοποθετηθεί δημόσια όπως του ζητούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, η κυβέρνηση φοβάται μια νέα ανάφλεξη των βιαιοτήτων για την «τέταρτη πράξη» του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Στη γαλλική επικράτεια θα αναπτυχθούν 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά «ευαίσθητα» σημεία του Πα-ντε-Καλέ.

«Ανθρώπινες ασπίδες»

Μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης της βίας, η κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για ηρεμία και υπευθυνότητα, οι οποίες επαναλαμβάνονται πλέον από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

«Τα ειλικρινή ”κίτρινα γιλέκα” δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες» από «πολιτικοποιημένα και ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία», τα οποία επιδιώκουν «να ανατρέψουν την εξουσία», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Πολλοί αξιωματούχοι της πλειοψηφίας κάνουν λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα. Αιρετοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους υπέστησαν εκφοβισμό. Στενοί συνεργάτες του Μακρόν δέχθηκαν θανατικές απειλές μέχρι και στο τηλέφωνό τους.

«Αν δεν μου σπάσουν τα μούτρα μέχρι το τέλος της θητείας μου, θεωρώ πως θα είμαι τυχερός. Λέω στον εαυτό μου πως αυτό θα συμβεί, μέσα σ’ αυτό το βίαιο κλίμα υστερίας» δηλώνει μια βουλευτής του LREM, του κόμματος του Μακρόν.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Le Figaro» η Ζακλίν Μουρό, από τους αντιπροσώπους του κινήματος, προειδοποιεί: τα «κίτρινα γιλέκα δεν μπορούμε πια να τα σταματήσουμε».

«Όλο αυτό θα τελειώσει άσχημα» υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Ένας άλλος πρώην ένοικος του Ματινιόν, ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, εκτιμά πως «ελλείψει συνομιλητή» η διαχείριση της κρίσης ήταν πιο εύκολη τον Μάη του ’68 απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης, η οποία εγκατέλειψε οριστικά έπειτα από 24 ώρες ακραίας σύγχυσης κάθε αύξηση του φόρου άνθρακα επί των καυσίμων για το 2019, μοιάζουν να μην είχαν κανένα αποτέλεσμα — εκτός από το να καταστήσουν πιο εύθραυστη τη θέση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος υποστήριζε μια απλή αναστολή της αύξησης, πριν αποκηρυχθεί βάναυσα από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι περισσότερο παρά ποτέ ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος των «κίτρινων γιλέκων». Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για ανατροπή των θεσμών: «διάλυση της Εθνοσυνέλευσης», «Μανού (σ.σ.: υποκοριστικό του Εμανουέλ) ερχόμαστε!» ή ακόμη «Όλοι στη Βαστίλη»

Κλείνουν ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και εμπορικά καταστήματα

Το Παρίσι κι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται να ζήσουν αύριο ένα νέο μαύρο Σάββατο. Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ.

Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.

Η κυβέρνηση φοβάται μια συμμαχία ανάμεσα στην Άκρα Δεξιά, την Άκρα Αριστερά, τα πιο μαχητικά «κίτρινα γιλέκα» και τους νέους των προαστίων, μερικοί από τους οποίους επιδόθηκαν σε λεηλασίες το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα.

Εκφράζονται, επίσης, φόβοι για μια επέκταση των κινητοποιήσεων σε άλλους τομείς, κυρίως στους αγρότες, στις οδικές μεταφορές και στην παιδεία, όπου η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.

481 προσαγωγές στο Παρίσι, 211 άτομα τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου.

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία έτσι ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», υπογράμμισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που μιλούσε μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν «κατ’ εξαίρεση» μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά τα μέσα, κατ΄εξαίρεση όσον αφορά τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει».

Οι αρχές, που φοβούνται ότι θα δουν να αναπαράγονται στο Παρίσι οι σκηνές αστικής βίας, ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες κοντά στα σημεία της διαδήλωσης.
Η ένταση αυξήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες φωνάζοντας «Μακρόν παραιτήσου», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότεροι από 700 μαθητές λυκείου συνελήφθησαν την Πέμπτη από τις δυνάμεις της τάξης, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης που αμαυρώθηκε για ακόμη μία φορά από επεισόδια και βιαιότητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης