Την ανάγκη για «επείγουσα και συντονισμένη δράση» υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε παράλληλα ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην παραλλαγή «Όμικρον». «Είμαστε εξοπλισμένοι με εργαλεία για να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στην εξελισσόμενη κατάσταση, ξεκινώντας από τα εμβόλια» τόνισε. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επειγόντως τα εμβόλια για να κλείσουμε το κενό στον εμβολιασμό» επισήμανε, τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται, για να αποφεύγονται οι σοβαρές συνέπειες του ιού και η μετάδοση νέων παραλλαγών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά κράτη μέλη. «Μέσω των συμβάσεων, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων» εμβολίων, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «αν η επιστήμη δείξει ότι είναι απαραίτητο, είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες για να διασφαλιστεί ότι τα τροποποιημένα εμβόλια είναι προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη «Όμικρον» και μπορούν να αναπτυχθούν και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν».

Η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχουν έξι κράτη μέλη που έχουν συνολικό ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 55% (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία και Σλοβενία). Eρωτηθείσα σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών η όποια απόφαση για αναγκαστικό εμβολιασμό και υπογράμμισε πως αν και είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης