Αν η Τουρκία φέρει γεωτρύπανο για γεώτρηση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η κυπριακή κυβέρνηση θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεση της, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν απέκλεισε προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι θα επιθυμούσε με την επανεκλογή του να επαναλαμβανόταν ο διάλογος για το Κυπριακό, αλλά δυστυχώς -σημείωσε- αυτό δεν καθίσταται εφικτό, λόγω των αξιώσεων που εγείρει η τουρκική πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ελέγχεται από την Τουρκία. Για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, σημείωσε ότι εκτός από τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, υπήρξαν «ατυχείς και βεβιασμένες ενέργειες» και από πλευράς εκπροσώπων του ΓΓ του ΟΗΕ.

Επίσης είπε ότι μετά το Κραν Μοντανά, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ακιντζί. Επεσήμανε ότι με δεδομένες τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις, που υπαγορεύονται από την Άγκυρα, «δεν υπάρχει ρεαλιστική πρόταση» για λύση του Κυπριακού.

Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα. Από την ώρα, πρόσθεσε, που η Τουρκία θα έχει εγγυητικά δικαιώματα και θα διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, το κράτος δεν θα είναι βιώσιμο. «Υπάρχει ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης