Ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, και άλλοι δύο διάσημοι αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σ’ αυτή την πρώην βρετανική αποικία καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στις περσινές διαδηλώσεις.

Στον 24χρονο Γουόνγκ επιβλήθηκαν 13 και μισός μήνες φυλάκισης, ενώ η Ανιές Τσόου και ο Ιβάν Λαμ καταδικάστηκαν σε δέκα και επτά μήνες φυλάκισης αντιστοίχως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την καταδίκη του, ο Γουόνγκ υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να σταματήσει τη μάχη.

«Δεν είναι το τέλος της μάχης (…) Συμμετέχουμε τώρα στη μάχη στη φυλακή στο πλευρό πολυάριθμων θαρραλέων διαδηλωτών, που είναι λιγότερο ορατοί, αλλά ουσιώδεις στη μάχη για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Χονγκ Κονγκ» ήταν το μήνυμα που είχε αναρτηθεί στον λογαριασμό του Γουόνγκ στο Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του ίδιου και των άλλων δύο αγωνιστών του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, όμως αντέχουμε» είπε ο ίδιος ο Γουόνγκ καθώς τον οδηγούσαν έξω από την αίθουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της δίκης, στις 23 Νοεμβρίου, ο Γουόνγκ και οι δύο άλλοι διαφωνούντες, αμφότεροι ηλικίας 26 ετών, είχαν δηλώσει ένοχοι σε όσα τους καταλογίζονταν.

«Οι κατηγορούμενοι κάλεσαν τους διαδηλωτές να πολιορκήσουν το γενικό επιτελείο (της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ) και φώναξαν συνθήματα εχθρικά προς την αστυνομία» δήλωσε η δικαστής Γουόνγκ Ζε-Λάι. «Το να τεθούν άμεσα υπό κράτηση είναι η καταλληλότερη επιλογή» υποστήριξε.

Η Τσόου ξέσπασε σε λυγμούς όταν ανακοινώθηκε η καταδίκη της.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Γουόνγκ, που άρχισε τη στράτευσή του υπέρ της δημοκρατίας στα 13 του, έχει ήδη φυλακιστεί δύο φορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης