Έρευνα: Το εμβόλιο της Sinopharm παρέμεινε ενεργό και κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 10:20
Έρευνα: Το εμβόλιο της Sinopharm παρέμεινε ενεργό και κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Δύο εμβόλια κατά του COVID-19 κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Sinopharm, προκάλεσαν ανοσία κατά του πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, αλλά η επίδρασή τους φάνηκε να είναι πιο αδύναμη, δείχνει εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι μπορεί να αποδυναμώνουν την επίδραση των εμβολίων και των θεραπειών που αναπτύχθηκαν πριν από την εμφάνισή τους.

Δώδεκα δείγματα ορού αίματος που ελήφθησαν από ανθρώπους στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα δύο κινεζικά εμβόλια που έχουν αναπτύξει το ένα θυγατρική της China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και το άλλο μονάδα της Chongqing Zhifei Biological Products διατήρησαν την εξουδετερωτική τους δραστηριότητα κατά του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, αναφέρουν οι ερευνητές σε έκθεσή τους.

Αυτή συντάχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, που συνδέεται με τη Sinopharm, του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο αναπτύσσει μαζί με τη μονάδα της Zhifei ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του COVID-19, και δύο άλλων κινεζικών υπηρεσιών.

Ωστόσο η δραστηριότητα των δειγμάτων κατά του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους ήταν πιο αδύναμη από αυτή κατά του αρχικού ιού και άλλου μεταλλαγμένου στελέχους που εξαπλώνεται τώρα παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση.

Η μείωση της δραστηριότητας «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον αντίκτυπό της στην κλινική αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων», σημειώνουν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο της Sinopharm έχει εγκριθεί στην Κίνα για γενική δημόσια χρήση και χρησιμοποιείται επίσης και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το εμβόλιο της Zhifei βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια της Novavax Inc και της Johnson & Johnson έδειξαν επίσης ότι ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη του COVID-19 σε μετέχοντες σε δοκιμές στην Νότια Αφρική, όπου το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα εκεί είναι ευρέως διαδεδομένο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 10:35