Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε με ικανοποίηση την αφοσίωση του προέδρου της Βόρειας Κορέας στην απόφαση για αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη νέα συνάντηση ανάμεσα στην αμερικανική και τη βορειοκορεατική ηγεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινεζική άποψη εξέφρασε την ελπίδα πως Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ «μπορούν να βρεθούν στα μισά του δρόμου», για τη συμφωνία που θα έχει αποτέλεσμα μακράς διάρκειας ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Κινέζος ηγέτης έδωσε έμφαση «στην αποφασιστικότητα που δείχνουν οι δύο αυτές χώρες να προωθήσουν πολιτικό διακανονισμό» και ο Σι είπε πως είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει στον διάλογο ανάμεσα στη Β. Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο Κιμ εξέφρασε ικανοποίηση για την ετοιμότητα της Κίνας «να μελετήσει από κοινού και να καθοδηγήσει την κατάσταση ώστε να τερματισθεί η ένταση καθώς και για τη θετική στάση του Πεκίνου στη διαδικασία των διαβουλεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης της Β. Κορέας επιβεβαίωσε ότι παραμένει πιστός στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Σιγκαπούρη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Η τέταρτη επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε εν όψει της νέας συνάντησής του με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί έως το τέλος του χρόνου.

Παρόλο που η ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμη καθορισθεί, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα γίνει «όχι στο πολύ μακρινό μέλλον».

Μετά την ιστορική συνάντηση της Σιγκαπούρης τον περασμένο χρόνο, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν κατά κάποιο τρόπο «παγώσει», καθώς ο Λευκός Οίκος απαιτεί από τη Β. Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα πρώτα πριν οι ΗΠΑ άρουν τα αντίποινα τιμωρίας εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ, όμως, επιμένει πως «θα πρέπει να σταματήσει η πίεση μέσω των αντιποίνων εναντίον της χώρας του».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης