Η Κίνα κατηγόρησε την Τρίτη τις ΗΠΑ ότι «άφησαν ένα τρομακτικό χάος» με την αποχώρησή τους, καθώς η ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους των Ταλιμπάν προκάλεσε σκηνές πανικού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια», είπε η Χούα Τσουνγίνγκ, μια εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επέκρινε τον απολογισμό των απωλειών ανθρωπίνων ζωών στις δύο δεκαετίες αμερικανικής παρέμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, αυτό που είδαμε ήταν έναν αμερικανικό στρατό που αφήνει, καθώς φεύγει, προβλήματα, διχασμό, οικογένειες κατεστραμμένες και αποδεκατισμένες», είπε η Κινέζα αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Άφησαν ένα τρομακτικό χάος, άφησαν αυτές τις περιοχές σε μια καταστροφική κατάσταση. Η εξουσία και ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να καταστρέφουν, όχι να οικοδομούν», σημείωσε με σκωπτική διάθεση η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφερόμενη στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Κίνα μοιράζεται 76 χιλιόμετρα συνόρων με το Αφγανιστάν. Η αστάθεια στη γειτονική της χώρα συνιστά για εκείνη μια απειλή για την ασφάλεια της παραμεθόριας περιοχής Σιντζιάνγκ (βορειοανατολικά) .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή αυτή βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο επιθέσεων που αποδίδονται σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων και το Πεκίνο έχει επιβάλει εκεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εδώ και κάποια χρόνια.

Οι κινεζικές αρχές φοβούνται μεταξύ άλλων ότι μαχητές Ουιγούροι βρίσκουν καταφύγιο στο γειτονικό Αφγανιστάν, πόσο μάλιστα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε συναντηθεί στα τέλη Ιουλίου στην Κίνα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, στον οποίο υποσχέθηκε πως το αφγανικό έδαφος δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ως βάση επιθέσεων κατά της Κίνας.

Η εκπρόσωπος Τύπου Χούα Τσουνγίνγκ προέτρεψε, επίσης, την Τρίτη τους Ταλιμπάν να «κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις» και να «διασφαλίσουν πως το Αφγανιστάν δεν θα αποτελέσει, εκ νέου, επίκεντρο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης