Η Κίνα ελέγχει πλέον το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών εργαζόμενων σε αυτό, έπειτα από τη διορία των 72 ωρών που τους είχε δώσει το Πεκίνο, στο πιο πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τσενγκντού προέβη σε αντίποινα αφότου το Τέξας έδωσε την ίδια διορία στους Κινέζους για να αποχωρήσουν από το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, κινεζικό προσωπικό εισήλθε στο κτήριο του προξενείου και το «κατέλαβε» στις 10:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος).

Σε μια συμβολική κίνηση η αμερικανική σημαία είχε υποσταλεί τα ξημερώματα, ενώ, όπως μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, έξι Κινέζοι αξιωματούχοι έφτασαν στο κτήριο του προξενείου το πρωί και εισήλθαν σε αυτό. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι προφανώς έχουν αναλάβει τον καθαρισμό του κτηρίου, φορώντας ειδική στολή και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες.

Στον περίβολο του κτηρίου τοποθετήθηκε ένα πανί για να καλύψει την επιγραφή «Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ δήλωσε: «Το προξενείο βρέθηκε στο επίκεντρο των σχέσεών μας με τους πολίτες της δυτικής Κίνας, περιλαμβανομένου του Θιβέτ, επί 35 χρόνια. Απογοητευτήκαμε από την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και θα καταβάλουμε προσπάθειες να συνεχίσουμε να έχουμε επαφή με τους κατοίκους αυτής της σημαντικής περιοχής μέσω άλλων προξενείων στην Κίνα».

«Θα μας λείψετε»

Νωρίτερα, οι Αμερικανοί υπάλληλοι του προξενείου αποχώρησαν από το κτήριο πεζοί, με κάποιους από αυτούς να έχουν ένα σακίδιο στην πλάτη, ενώ άλλοι με το ποδήλατό τους.

Την Κυριακή ένα μικρό λεωφορείο με σκούρα παράθυρα αναχώρησε από το προξενείο υπό το γιουχάισμα μιας ομάδας Κινέζων.

«Σήμερα αποχαιρετούμε το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού. Θα μας λείψετε» σχολίασε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Το αμερικανικό αυτό προξενείο αποτέλεσε το πιο πρόσφατο ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε το κλείσιμό του. Η απόφαση αυτή της Κίνας ήρθε σε απάντηση στην απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, αφήνοντας και αιχμές για κατασκοπεία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καταγγείλει την Πέμπτη ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον χρησίμευε ως άντρο μέσω του οποίου γινόταν «κατασκοπεία» από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και διαπραττόταν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ.

«Κάποιοι εργαζόμενοι στο προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού επιδίδονταν σε δραστηριότητες που ξεπερνούσαν τη δικαιοδοσία τους, παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και έθεσαν σε κίνδυνο την κινεζική ασφάλεια και συμφέροντα» απάντησε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Η σινοαμερικανική ένταση, που είχε ήδη τροφοδοτηθεί από την εμπορική διαμάχη των δύο χωρών και των αλληλοκατηγοριών τους για την προέλευση του Covid-19, οξύνθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επιβολή από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ, εκτός από την πρεσβεία στο Πεκίνο και το προξενείο στην Τσενγκντού, διαθέτουν άλλες τέσσερις διπλωματικές αποστολές στην ηπειρωτική Κίνα.

Η διπλωματική αποστολή στην Τσενγκντού, η οποία ιδρύθηκε το 1985, καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, μετρούσε περίπου 200 υπαλλήλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης