Η απόρριψη του Διεθνούς Δικαίου βαίνει αυξανόμενη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Πεκίνο με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.

«Η απόρριψη του Διεθνούς Δικαίου, όχι απλώς η έλλειψη σεβασμού για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά, στην πραγματικότητα, η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, βαίνει αυξανόμενη και πρέπει να εργαστούμε από κοινού» είπε ο Ζαρίφ στον Ουάνγκ, σε σχόλια που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαρίφ δήλωσε πως βρίσκεται στο Πεκίνο προκειμένου να ενημερώσει τον Κινέζο αξιωματούχο για τις πρόσφατες συναντήσεις του στη Γαλλία για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ έφθασε στην Κίνα έπειτα από μια επίσκεψη στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) για συνομιλίες με τη Γαλλία που τη φιλοξενούσε, καθώς το Παρίσι εντείνει τις προσπάθειες να μειώσει την ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις είχε σκοπό να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση πολλών διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί μια πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης στην προσπάθεια να αναγκάσει το Ιράν να συμμετάσχει σε μια νέα διαπραγμάτευση που θα περιελάμβανε το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του και τις δραστηριότητές του στην περιοχή.

Η Κίνα έχει στενές ενεργειακές και διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και είναι μία από τις χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία, η οποία λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί.

«Είμαστε συνολικοί στρατηγικοί εταίροι» είπε ο Ουάνγκ. «Αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της σχέσης μας και της στενής στρατηγικής συνεργασίας μας» πρόσθεσε.

Ο Ζαρίφ είπε πως έχει ενθουσιαστεί με την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», που αποσκοπεί στην αναδημιουργία του παλιού Δρόμου του Μεταξιού με μαζικές δαπάνες σε υποδομές που θα συνδέουν την Κίνα με την υπόλοιπη Ασία και πέρα από αυτήν.

Το Ιράν θεωρεί πως η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» «είναι το μέλλον της περιοχής μας και των παγκόσμιων αλληλεπιδράσεών μας», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης