Η καταιγίδα «Κιάρα» χτύπησε τη Βρετανία με ισχυρές βροχές και ανέμους που φτάνουν σε ταχύτητα τα 90 μίλια την ώρα (145 χλμ / ώρα) την Κυριακή, αναγκάζοντας τις ακυρώσεις πτήσεων, σιδηροδρομικών υπηρεσιών και αθλητικών αγώνων. Πάνω από 200 προειδοποιήσεις για πλημμύρες εκδόθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από τις Αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής προειδοποίησης στο Γιορκσάιρ της βόρειας Αγγλίας, όπου θεωρείται πιθανό ότι το νερό θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές.

Σε όλη τη χώρα, για σήμερα, έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για πιθανές πλημμύρες και δυνατούς ανέμους. Ο ποταμός Νιντ στη γέφυρα Πέιτλι στο βόρειο Γιορκσάιρ έχει μπει σε κόκκινο συναγερμό, ενώ τα νερά υπερκαλύπτουν τα αντιπλημμυρικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετεωρολογική υπηρεσία Met Office προειδοποιεί για χιόνια και πάγους, καθώς αναμένονται χειμερινές συνθήκες με το πέρασμα της καταιγίδας «Κιάρα». Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο πτώσης αντικειμένων λόγω του δυνατού αέρα.

Οι άνθρωποι που σκοπεύουν να ταξιδέψουν με τρένο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς ο Σιδηροδρομικός σταθμός Γιούστον του Λονδίνου εκκενώνεται εξαιτίας του τεράστιου πλήθους που έχει μαζευτεί, ενώ ακυρώνονται, καθυστερούν ή μεταφέρονται διαδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται χιόνι ύψους 15 εκατοστών, που ενδέχεται να εμποδίσει τις μετακινήσεις και να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, μεταξύ άλλων.

Οι ήχοι σειρήνων που προειδοποιούν για πλημμύρες στοιχειώνουν τους δρόμους μιας πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η καταιγίδα «Κιάρα» προελαύνει με ανέμους μεγάλης ταχύτητας, έντονες βροχοπτώσεις και τεράστια κύματα.

 

 

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την πόλη Χέμπντεν Μπριτζ, στο δυτικό Γιορκσάιρ ενώ ηχούν σειρήνες και ολόκληρη η χώρα έχει μπει σε κατάσταση συναγερμού.

Ένας περίοικος, που κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή που ηχούσαν οι σειρήνες, είπε σε βρετανικά ΜΜΕ: «Είναι η δεύτερη φορά στα 2,5 χρόνια που ζω εδώ (που ακούω της σειρήνες). Είναι σίγουρα ήχος που σε στοιχειώνει».

Οι Πυροσβέστες διέσωσαν έναν άνθρωπο που είχε εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητο σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Μπλάκπουλ.

Οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο δυσμενείς που ανάγκασαν τη Βασίλισσα να ακυρώσει την επίσκεψή της στην εκκλησία στο Σάντρινγκχαμ, προληπτικά, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πλήττουν την περιοχή.

Η Γέφυρα Χάμπερ έχει κλείσει για πεζούς και οχήματα, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος Μ11 και στις δύο κατευθύνσεις.

Τα οκτώ βασιλικά πάρκα του Λονδίνου, που φιλοξενούν περισσότερα από 170.000 δέντρα, έκλεισαν ενώ μέχρι και η αλλαγή της φρουράς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, μια σημαντική τουριστική ατραξιόν, ακυρώθηκε λόγω του καιρού.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές διεξάγονται με προβλήματα σήμερα Κυριακή στη Βρετανία, που πλήττεται από την καταιγίδα «Κιάρα».

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό ένα μέρος της χώρας για τους ανέμους μέχρι τις 21.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος) σήμερα συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Λονδίνο και η Ουαλία.

Ένα μέρος της Σκωτίας, που επηρεάζεται ιδιαίτερα, τέθηκε επίσης σε πορτοκαλί επιφυλακή για βροχοπτώσεις.

Όλη η Βρετανία έχει τεθεί σε κίτρινη επιφυλακή για βροχοπτώσεις.

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν και η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο» της καταιγίδας. Προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες που αναμένεται να φτάσουν ή να αναχωρήσουν σήμερα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Χίθροου, Γκάτγουικ και Λόντον Σίτι να αναβάλουν την πτήση τους.

Η Virgin Atlantic ακύρωσε επίσης αρκετές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου, τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας.

Η Rail Network, ιδιοκτήτρια του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου, συνέστησε στο κοινό να αποφύγει τα ταξίδια με το τρένο σήμερα, εκτός αν είναι «απολύτως απαραίτητα» και προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία μπορεί να διακοπεί μέχρι αύριο, Δευτέρα πρωί.

Πολλές εταιρείες σιδηροδρόμων έχουν επίσης συστήσει στους ταξιδιώτες να μην ταξιδέψουν και αποφάσισαν να μειώσουν τη συχνότητα και την ταχύτητα των αμαξοστοιχιών ή ακόμη και να ακυρώσουν ορισμένες στη Σκωτία.

Στη θάλασσα, η εταιρεία πορθμείων P&O ανέφερε καθυστερήσεις και ακυρώσεις των δρομολογίων που συνδέουν το Ντόβερ και το Καλαί.

Στο Λονδίνο, ένας αγώνας 10 χιλιομέτρων όπου θα συμμετείχαν 25.000 δρομείς, ακυρώθηκε.

Η θύελλα επηρέασε αρκετές ακόμη χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία. Η τελευταία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό από την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές.

Η τελετή έναρξης για τον εορτασμό στο Γκόλγουεϊ (δυτικά) της εκδήλωσης «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020» ακυρώθηκε χθες βράδυ.

Η αεροπορική εταιρία Aer Lingus προειδοποίησε για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Ο αγώνας της Πρέμιερ Λιγκ μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ έχει αναβληθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μάντσεστερ Σίτι «λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των οπαδών και του προσωπικού, ο σημερινός αγώνας έχει αναβληθεί. Περισσότερες πληροφορίες για τον εκ νέου προγραμματισμό του ματς θα ανακοινωθούν στη συνέχεια».

Επίσης, σε αναβολή όλων των προγραμματισμένων για σήμερα (9/2) ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων προχώρησαν οι Αρχές σε Βέλγιο και Ολλανδία, εξαιτίας της καταιγίδας «Κιάρα» που πλήττει από το πρωί την κεντρική Ευρώπη.

Άνεμοι με ταχύτητα άνω των 100 χλμ/ώρα πνέουν στις χώρες αυτές και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το απόγευμα, με τις ριπές ανέμου να προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 140 χλμ/ώρα.
 

Στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος αναβλήθηκαν οι αγώνες Ουτρέχτη-Άγιαξ, Άλκμααρ-Φέγενορντ, Σπάρτα Ρότερνταμ-Ντεν Χάαγκ και Εμεν-Τβέντε, ενώ στο Βέλγιο αναβλήθηκαν οι αναμετρήσεις Σταντάρ Λιέγης-Μπριζ, Αντβέρπ-Γκενκ και Μπέβερεν-Κορτράικ.

Οι δυνατοί άνεμοι επηρεάζουν την προσγείωση αεροπλάνου της Singapore Airlines σε αεροδρόμιο του Μάντσεστερ:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης