Εν μέσω αποθέωσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στο Μάλι ήταν νικηφόρος, σύμφωνα με ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» στην πρώην γαλλική αποικία.

Ο νέος πρόεδρος του ΜάλιΕίναι η δεύτερη φορά που ο François Hollande επισκέπτεται ως πρόεδρος την πρωτεύουσα, Μπαμάκο, μετά το ταξίδι στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Πλήθος κόσμου τον υποδέχτηκε και αυτή τη φορά με χειροκροτήματα εν μέσω… δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

«Πρόκειται για μια νίκη, μια μεγάλη νίκη για το Μάλι που γιορτάζουμε σήμερα. Η Γαλλία είναι περήφανη που συνέβαλε σε αυτή τη νίκη και απάντησε με επιτυχία στην έκκληση του μεταβατικού προέδρου, Diocounda Traore, τον οποίο και χαιρετίζω», εξήγησε στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, Ibrahim Boubacar Keita.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Diocounda Traore είχε τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στις εθνικές εκλογές στις 28 Ιουλίου και 11 Αυγούστου, οι οποίες διεξήχθησαν με επιτυχία παρά τα προβλήματα κυρίως στο βόρειο τμήμα. Ο Ibrahim Boubacar Keita ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά τους στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Σήμερα το Μαλί πήρε την τύχη του στα χέρια του, επέλεξε τον πρόεδρό του, έναν πρόεδρο μεγάλο, έναν πρόεδρο καλό», συμπλήρωσε, εξηγώντας παράλληλα πως η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό του Μάλι, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε διάφορους τομείς με προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση των προσπαθειών για εθνική συμφιλίωση.

Το Παρίσι είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο στρατιωτική επέμβαση στην αφρικανική χώρα, προκειμένου να ανακόψει την πορεία προς την πρωτεύουσα μελών ενόπλων οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Έχοντας την υποστήριξη στρατευμάτων από την Αφρικανική Ένωση (AU) και την «Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής» (Ecowas), περίπου 3.200 Γάλλοι στρατιώτες κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν στην ανακατάληψη σημαντικών πόλεων στο βόρειο τμήμα της χώρας (Γκάο, Τιμπουκτού, Κιντάλ, Τεσαλίτ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά επτά Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, με τον François Hollande να δηλώνει πως «η Γαλλία πλήρωσε το τίμημα για την απελευθέρωση». Αναφορικά με το σχέδιο σταδιακής απόσυρσης των γαλλικών στρατευμάτων εξήγησε πως στα τέλη του 2013 θα έχουν μείνει μόλις 1.000 Γάλλοι στρατιώτες στο έδαφος του Μάλι.

Μέρος από την ομιλία του προέδρου της Γαλλίας

Πλάνα από την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Μάλι

Διαβάστε επίσης:
Ενωτικός ο νέος πρόεδρος του Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013, 22:53
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης