Σε κοινή αμερικανοκενυατική βάση στη Λάμου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία επιτέθηκαν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ της Σομαλίας, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, σκοτώνοντας τρεις Αμερικανούς.

«Κατά τη διάρκεια επίθεσης της Σεμπάμπ, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στην Ανατολική Αφρική, νωρίτερα σήμερα [σ.σ. χθες Κυριακή]» τουλάχιστον «ένας Αμερικανός στρατιωτικός και δύο ιδιώτες συμβασιούχοι του υπουργείου Άμυνας σκοτώθηκαν» στη βάση αυτή, στον Κόλπο Μάντα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η μεικτή διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την Αφρική (USAFRICOM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις νεκροί ήταν όλοι τους Αμερικανοί, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η AFRICOM, προσθέτοντας πως άλλοι δύο συμβασιούχοι του Πενταγώνου τραυματίστηκαν και ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η αεροδιακομιδή τους.

«Έπειτα από μια πρώτη παρείσφρηση στην περίμετρο [σ.σ. της βάσης], ο κενυατικός στρατός και οι δυνάμεις της AFRICOM απώθησαν την επίθεση μελών της Σεμπάμπ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επίθεση, κοντά στο τουριστικό νησί Λάμου, προστίθεται σε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών της Σεμπάμπ στην Κένυα αφότου το Ναϊρόμπι αποφάσισε να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις του στη σομαλική επικράτεια, το 2011, για να πολεμήσουν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του κενυατικού στρατού συνταγματάρχης Πολ Ντζούγκουνα δήλωσε ότι έγινε «μια απόπειρα στις 05:30 να παραβιαστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου στη Μάντα», που «απωθήθηκε με επιτυχία», έπειτα από την αρχική παρείσφρηση μελών της Σεμπάμπ. «Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τα πτώματα τεσσάρων τρομοκρατών. Ο διάδρομος αποπροσγειώσεων δεν υπέστη ζημιές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, κατά εμπιστευτική αστυνομική έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, δύο μικρά αεροσκάφη Cessna, δύο αμερικανικά ελικόπτερα και «πολλά αμερικανικά οχήματα» καταστράφηκαν.

Ο Ιρούνγκου Μακάρια, αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, δήλωσε ότι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν και ανακρίνονται.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης