Ο υπουργός Οικονομικών της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή, ωστόσο θα διατηρήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά την επισημοποίηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης των κατηγοριών εναντίον του για τα επεισόδια μετεκλογικής βίας του 2007-08. Η ανακοίνωση της παραίτησης έγινε από την προεδρία.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια ανακοίνωση, την παραίτησή του υπέβαλε επίσης κι ο Φράνσις Μουτάουρα, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Μουάι Κιμπάκι και ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης της Κένυας, ο οποίος κατηγορείται επίσης από το ΔΠΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Κιμπάκι «έκανε δεκτή την παραίτηση του Ουχούρου Κενιάτα από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών. Εντούτοις, θα διατηρήσει τη θέση του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σύμφωνα με το Σύνταγμα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το ΔΠΔ ανακοίνωσε πως ασκεί διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον του Κενιάτα, του Μουτάουρα, του υπουργού Ανώτατης Παιδείας Ουίλιαμ Ρούτο και του ραδιοφωνικού παρουσιαστή Τζόσουα ‘Αραπ Σανγκ, στο πλαίσιο της βίας που ακολούθησε την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Κιμπάκι στην προεδρία στις 27 Δεκεμβρίου 2007, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και τον εκτοπισμό χιλιάδων άλλων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου της Χάγης, ο Κιμπάκι έκανε έκκληση για ηρεμία, χωρίς ποτέ όμως να θίξει το ενδεχόμενο να απομακρύνει από τα καθήκοντά τους όσους διώκει το ΔΠΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης