Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές σε αρκετές χώρες της Μεσογείου με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να ανέρχονται σε εκατοντάδες επιχειρώντας να ανακόψουν την επέκταση των πυρκαγιών. Τεράστιες δασικές εκτάσεις, μία ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά και εκατοντάδες καμένα σπίτια, είναι ένας πρώτος απολογισμός των πυρκαγιών που διευκολύνθηκαν από το κύμα καύσωνα που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Μεσόγειο.

Αρκετές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταστροφικές και σε μερικές περιπτώσεις με φονικές δασικές πυρκαγιές, όπως συνέβη στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αλγερία, η οποία θρηνεί και τα περισσότερα θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη στη Γαλλία εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασαν στην περιφέρεια Βαρ στα νότια της χώρας. Στην περιοχή επιχειρούν 650 πυροσβέστες, με πρώτιστο μέλημα την προστασία των κατοίκων. Πυροσβεστικά αεροσκάφη επίσης πήραν μέρος στην επιχείρηση, που έχει απανθρακώσει ήδη χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων με βλάστηση, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Προληπτική εκκένωση χωριών και τουριστικών εγκαταστάσεων στην ενδοχώρα του Σεν Τροπέ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών από την ενδοχώρα του Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή εξαιτίας της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην περιφέρεια του Βαρ.

«Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά, αλλά δεν υπάρχει κανένα θύμα. Περί τους 750 πυροσβέστες αγωνίζονται κατά της πυρκαγιάς που παραμένει σφοδρή», δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιφέρειας του Βαρ, μίας από τις τουριστικότερες περιοχές της Γαλλίας τον Αύγουστο.

Οι περιφερειακές αρχές επιβεβαίωσαν την εκκένωση πολλών κοινοτήτων στην ενδοχώρα του Σεν Τροπέ και πολλών κάμπινγκ και ζήτησαν περιορισμό της κυκλοφορίας γύρω από τον κόλπο του Σεν Τροπέ για να μην παρεμποδίζεται το έργο των πυροσβεστών.

«Οι συνθήκες είναι δυσμενείς με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Η πυρκαγιά έχει τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώνεται με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα», διευκρίνισε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο βορειοδυτικός άνεμος (Μιστράλ) που πνέει στην Προβηγκία συνέβαλε στην εξάπλωση και άλλων πυρκαγιών στην νότια Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, στις παρυφές του εθνικού πάρκου των Καλάνκ κοντά στην Μασσαλία ή και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας του Βαρ, αλλά έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Προληπτικά, έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στο σύνολο των δασικών εκτάσεων του Μπους-ντυ-Ρον, καθώς και στα δάση της περιοχής της Τουλόν, από όπου και ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά του Βαρ.

Περίπου 600 πυροσβέστες αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στην Αλγκάρβε

Περίπου 600 Πορτογάλοι πυροσβέστες προσπαθούν από το πρωί της Τρίτης να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, Δευτέρα, στην τουριστική περιοχή της Αλγκάρβε, στη νότια Πορτογαλία. Οι αρχές απομάκρυναν από την περιοχή περίπου 60 άτομα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ένας πυροσβέστης εισήχθη στο νοσοκομείο με εγκαύματα και άλλοι δύο δέχθηκαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες επειδή εισέπνευσαν καπνό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στην κοινότητα Κάστρο Μάριμ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, και περιορίστηκε προσωρινά προτού αναζωπυρωθεί το απόγευμα και το βράδυ εξαπλωθεί σε περίμετρο περίπου τριάντα χιλιομέτρων και επιφάνεια που υπολογιζόταν εκείνη την ώρα σε περίπου 30.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε ένα αγροτικό κτήριο που βρίσκεται σε λόφους καλυμμένους με οπωρώνες και θάμνους.

Οι φλόγες προχώρησαν στη συνέχεια προς νότο, προς την κατεύθυνση της ακτής, ωθώντας τις αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει την Αλγκάρβε από ανατολή σε δύση.

Η κυκλοφορία στον οδικό αυτόν άξονα δεν είχε αποκατασταθεί σήμερα το πρωί καθώς η πυρκαγιά εξαπλωνόταν “με ένταση” σε ζώνη πευκοδάσους προς την κατεύθυνση της πόλης Ταβίρα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Πορτογαλία και τη γειτονική Ισπανία, όπως και σε άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε χθες, Δευτέρα, να παρατείνει κατά 48 ώρες τον συναγερμό για πυρκαγιά που έχει τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της χώρας.

Οι πυρκαγιές, που πολλαπλασιάζονται στον πλανήτη, συνδέονται με διάφορα φαινόμενα που αναμένουν οι επιστήμονες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Πορτογαλία, η οποία επλήγη το 2017 από τις πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορία της, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, είχε ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι μέχρι στιγμής όσον αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης