Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, 13:18
Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων
Εκτενώς αναφέρονται τα γερμανικά ΜΜΕ στο διπλό ζήτημα των γερμανικών αποζημίωσεων, τα «τεχνάσματα» του Βερολίνου για τα οποία μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τις κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα.

«Οι τόνοι οξύνονται» γράφουν, μιλώντας για «απειλές» της Αθήνας και συσχετίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα μηνύματα από την Αθήνα με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με πανομοιότυπους τίτλους από το πρωί, οι ιστοσελίδες των γερμανικών εφημερίδων έγραφαν πως ο «Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τη Γερμανία για τεχνάσματα» στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Με αυτόν τον τίτλο, η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα των αποζημίωσεων, λέγοντας πως νέες εκτιμήσεις στην Αθήνα τοποθετούν υψηλότερα από ό,τι προηγουμένως το ύψος τους.«Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει» τονίζει η εφημερίδα, που σημειώνει ότι «παράλληλα με τη συζήτηση, η οικονομική μάχη επιβίωσης της Ελλάδας συνεχίζεται».

Το Spiegel, σε δεύτερο κείμενό του το μεσημέρι για τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλου, γράφει πως «ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να κατασχέσει γερμανική περιουσία στη χώρα».Ο υπουργός «αφήνει να εννοηθεί ότι οι επόμενες κινήσεις του θα εξαρτηθούν από συμφωνία για στη διαμάχη για το χρέος» υπογραμμίζει το περιοδικό. «Η διατύπωση του υπουργού υπονοεί πως το εγχείρημα μπορεί να εγκαταλειφθεί εάν υπάρξει συμφωνία [για το ελληνικό πρόγραμμα], έστω κι τα δύο ζητήματα επισήμως δεν έχουν σχέση».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως «οι τόνοι μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας οξύνονται περαιτέρω» μετά την αναφορά του Ν. Παρασκευόπουλου. Το ζήτημα των αποζημίωσεων «βαρύνει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες, και λίγο νωρίτερα και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει ανάλογους τόνους» σημειώνει η εφημερίδα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, 13:22