Καβγάδες, απόπειρες αυτοκτονίας, απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας του πληρώματος: η ένταση έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό πάνω στο Ocean Viking, που το ανθρωπιστικό πλοίο το οποίο περισυνέλεξε πριν αρκετές μέρες 180 μετανάστες στη Μεσόγειο κήρυξε σήμερα “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, για πρώτη φορά.

Αφότου δύο άνδρες έπεσαν στη θάλασσα σε μια κίνηση απελπισίας χθες, η σημερινή ημέρα άρχισε πριν διανεμηθεί το πρόγευμα με μια απόπειρα αυτοκτονίας δι’ απαγχονισμού, ακολούθησε καβγάς στον οποίο ενεπλάκησαν αρκετοί από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο της SOS Μεσόγειος κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών επιχειρήσεων, στις 25 και 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

‘Εκτοτε, “η κατάσταση πάνω στο πλοίο έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ασφάλεια των 180 διασωθέντων και του πληρώματος δεν μπορεί να διασφαλιστεί”, εξήγησε η SOS Μεσόγειος, που ναυλώνει το πλωτό ασθενοφόρο στο οποίο επιβιβάστηκε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και για τον οποίο η ΜΚΟ ζητεί “άμεση” αποβίβαση.

Δεδομένης της “ακραίας έντασης” που επικρατεί στο πλοίο, το Ocean Viking κήρυξε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για πρώτη φορά” για ένα πλοίο της SOS Μεσόγειος, της οποίας οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα εδώ και 4,5 χρόνια είχαν αρχίσει με το Aquarius, εξήγησε η εκπρόσωπος Λοράνς Μποντάρ.

Από την Πέμπτη στη γέφυρα του πλοίου ξέσπασαν αρκετές φιλονικίες, κυρίως μεταξύ εθνοτικών ομάδων και έξι απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γέφυρα χωρίζεται στο εξής σε ομάδες: μια πλειοψηφία μεταναστών, περίπου 130 που υπομονετικά περιμένουν να μπορέσουν να φράσουν στις ακτές της Ευρώπης μετά τη διαφυγή τους από τη Λιβύη, μια ανήσυχη μειονότητα για την οποία η SOS Μεσόγειος ζήτησε το απόγευμα ιατρική διακομιδή λόγω “νευρικού κλονισμού” που περιλαμβάνει 44 Τυνήσιους, Μαροκινούς και Αιγύπτιους. Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, η ομάδα της ΜΚΟ, με την πορτοκαλί στολή, που χρειάστηκε να διπλασιάσει το προσωπικό της στη γέφυρα για λόγους ασφαλείας.

Το Ocean Viking έχει κατευθυνθεί στ’ ανοικτά της Σικελίας, περιμένοντας ένα σινιάλο για αποβίβαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης