Οι πρεσβευτές της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Κατάρ, οι οποίοι είχαν ανακληθεί τον Μάρτιο από τις χώρες τους εξαιτίας της συνεργασίας της Ντόχα με ισλαμιστικές οργανώσεις, θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μοναρχίες του Κόλπου που συνήλθαν εκτάκτως στο Ριάντ.

Η συμφωνία προβλέπει το «άνοιγμα μία νέα σελίδας» στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις χώρες είχαν κατηγορήσει το Κατάρ ότι υπονομεύει την ασφάλειά τους μέσω της υποστήριξής του προς το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτηρίζουν εξτρεμιστική οργάνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και θεωρούν το πολιτικό ισλάμ ως απειλή για τα δικά τους αυταρχικά συστήματα διακυβέρνησης. Το Κουβέιτ προσπάθησε να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Κατάρ κατηγορείται ότι υποστήριξε την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιο πρόσφατα στη Λιβύη. Έδωσε καταφύγιο σε μέλη της Αδελφότητας και επεξέτεινε την ιθαγένεια του Σέιχ Γιούσεφ αλ-Καραντάουι. Το Ριάντ και τα ΗΑΕ θεωρούν επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera φερέφωνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωμάτες στην Ντόχα δήλωσαν ότι μεταξύ άλλων δεσμεύσεων, το Κατάρ υποσχέθηκε στα ΗΑΕ ότι δεν θα επιτραπεί στην Αδελφότητα να χρησιμοποιεί τη χώρα ως ορμητήριό της. Για την πληροφορία αυτή δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης