Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερες από 13 ώρες στη Γενεύη, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Συρίας.

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα ισχύσει από τις 12 Σεπτεμβρίου και θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της πολεμικής σύρραξης στη ΣυρίαΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της πολεμικής σύρραξης στη χώρα, η οποία διαρκεί τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια. Η κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της συμφωνίας, τόσο η συριακή κυβέρνηση, όσο και δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να φροντίσουν «ώστε να φτάσει με ασφάλεια η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που είναι αποκλεισμένοι στο ανατολικό και Δυτικό Χαλέπι.

Την Παρασκευή, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν -στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα- και άλλοι 24 τραυματίστηκαν από τρομοκρατική επίθεση με πυραύλους στο αποκλεισμένο βόρειο Χαλέπι, όπου αδυνατεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια από τις 26 Αυγούστου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι «αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή των νέων μας σχέσεων. Ελπίζουμε ότι όλοι όσοι πραγματικά εκτιμούν την ειρήνη και την ακεραιότητα του πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού συριακού κράτους, θα υποστηρίξουν όσα συμφωνήσαμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ότι θα σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των (μετριοπαθών όπως αποκαλούνται) ανταρτών, αλλά θα ενταθεί ο πόλεμος εναντίον της οργάνωσης αλ-Νούσρα, που προσπαθεί να αναμειχθεί με τους μετριοπαθείς αντάρτες, ανέφερε ο Τζον Κέρι στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Ρώσος ομόλογός του ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει κοινή δράση κατά των τρομοκρατών του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Τη συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας χαιρέτισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, λέγοντας ότι «οι δύο χώρες κατόρθωσαν να επεξεργαστούν ένα σαφές σχέδιο κατάπαυσης του πυρός». Όπως δήλωσε «οι οργανώσεις του ΟΗΕ είναι έτοιμες να μεταφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους στις πολιορκημένες περιοχές εφόσον τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός».

«Το πρώτο που επιτεύχθηκε είναι 48ωρη κατάπαυση του πυρός, αρχίζοντας από τις 12 Σεπτεμβρίου. Κατόπιν η εκεχειρία θα συνεχισθεί για τις επόμενες επτά ημέρες» είπε ο Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως «είναι προϋπόθεση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις όλες οι δυνάμεις των ανταρτών, προκειμένου να επιτευχθεί διαδικασία συμφιλίωσης». Είπε ακόμη πως για τους όρους της συμφωνίας έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας θα επιβλέπει κοινό αμερικανο-ρωσικό κέντρο [Russian-US Joint Implementation Centre (JIG)] το οποίο θα καταγράψει τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τους τζιχαντιστές της αλ-Νούσρα.

Πάντως οι αναλυτές αμφιβάλλουν για το εάν οι ΗΠΑ θα δεχθούν να πληγούν οι μαχητές του μετώπου αλ-Νούσρα και επισημαίνουν ότι οι Αμερικάνοι υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν (στη Γενεύη) επειδή είδαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί και έχουν περιορίσει σε θύλακες τους αντάρτες.

Σημειώνεται ακόμη πως η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία Ανώτερη Επιτροπή διαπραγματεύσεων με ανακοίνωσή της συμφωνεί με τον διαχωρισμό των ανταρτικών ομάδων και καλεί το μέτωπο αλ- Νούσρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Παρά την εκατέρωθεν δυσπιστία και τις παλινωδίες στις διαπραγματεύσεις, κατορθώσαμε τελικά να επεξεργαστούμε ένα πακέτο ντοκουμέντων-πέντε συνολικά. Αυτά μας επιτρέπουν να συντονίσουμε μια αποτελεσματική συνεργασία στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και να επεκτείνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο (συριακό) πληθυσμό και πρώτα απ΄όλα στο Χαλέπι» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Διευκρίνισε πάντως, ότι «λόγω της φύσης των ευαίσθητων πληροφοριών που περιέχει η συμφωνία, οι λεπτομέρειες του κειμένου της δεν θα ανακοινωθούν στο ευρύτερο κοινό, ώστε να αποφύγουμε να πέσουν στα χέρια εκείνων που θέλουν να τορπιλίσουν τη διαδικασία».

Επισημαίνεται το παράδοξο πως στη συμφωνία που ανακοινώθηκε δεν γίνεται λόγος για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε συριακό έδαφος…

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης