Στη Μάλτα κατευθύνεται τουρκικό τάνκερ, το οποίο διέσωσε περίπου 100 μετανάστες και πρόσφυγες ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ και τις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας, οι πρόσφυγες υποχρέωσαν το πλοίο να κατευθυνθεί προς τη Μάλτα, όταν αυτό έκανε στροφή για να επιστρέψει και να τους αφήσει στη Λιβύη.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, όταν οι μετανάστες και πρόσφυγες συνειδητοποίησαν πως το πλοίο «El Hiblu 1» επιστρέφει στη Λιβύη, αντέδρασαν, επαναστάτησαν και υποχρέωσαν το πλήρωμα και τον καπετάνιο να αλλάξει πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν σε βάρκα που βούλιαζε και τους διέσωσε το τάνκερ με τουρκική σημαία στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μάλτα το πρωί της Πέμπτης.

Ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε τους μετανάστες ότι έκαναν πειρατεία και δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να πατήσουν σε ιταλικό έδαφος.

«Αυτοί δεν είναι ναυαγισμένοι πρόσφυγες, είναι πειρατές. Να ξέρουν ότι την Ιταλία θα τη δουν μόνο με τα κιάλια» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ΜΚΟ «Mediterranea Saving Lives» δήλωσε ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να διώξει πρόσφυγες και να τους οδηγήσει πίσω σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή τους και η ελευθερία τους».

«Δεν είναι απλώς έγκλημα, αλλά απάνθρωπη ενέργεια» τόνισε.

Όπως τόνισε η ΜΚΟ, το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί σε ασφαλές ευρωπαϊκό λιμάνι όπου θα υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

«Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν πειρατές ή εγκληματίες, αλλά ως ανθρώπους που αιτούνται άσυλο και έχουν δραπετεύσει από την κόλαση των κέντρων κράτησης στη Λιβύη» επεσήμανε.

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης