Η γερμανική Δικαιοσύνη επέβαλε σήμερα, 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε 94χρονο πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς που κρίθηκε ένοχος για «συνέργεια» στον θάνατο 170.000 Εβραίων.

Ο Ράινχολντ Χάνινγκ «γνώριζε πως στο Άουσβιτς δολοφονούνταν αθώοι άνθρωποι καθημερινά σε θαλάμους αερίων» επισήμανε το δικαστήριο του Ντέτμολντ στη δυτική Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της δίκης, το πρώην μέλος των SS, εξέφρασε τη μεταμέλειά του. «Ντρέπομαι που άφησα να γίνει αυτή η αδικία και που δεν έκανα τίποτε για να την εμποδίσω» είχε δηλώσει σε ομολογία που αναγνώσθηκε στο ακροατήριο από τους δικηγόρους του.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, Ρόναλντ Σ. Λόντερ, χαιρέτισε με ανακοίνωσή του τη σημερινή δικαστική απόφαση. «Είχε την ποινή που άξιζε» τόνισε, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του για το γεγονός ότι η δίκη «άργησε δεκαετίες».

Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και τους απογόνους των θυμάτων, η δίκη ήταν «ένα μεγάλο βήμα, έστω και καθυστερημένο» υπογράμμισαν οι δικηγόροι τους σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την ετυμηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάνινγκ είναι ο τρίτος κατηγορούμενος σε ένα κύμα από δικαστικές διαδικασίες οι οποίες άρχισαν με την καταδίκη το 2011 του Τζον Ντεμιανγιούκ, πρώην δεσμοφύλακα του Σομπιμπόρ, και στη συνέχεια του Όσκαρ Γκρένινγκ, πρώην λογιστή του Άουσβιτς, έπειτα από δεκαετίες δικαστικής επιείκειας.

Δύο άλλοι δεσμοφύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης επρόκειτο να δικαστούν φέτος, όμως η δίκη του πρώτου ανεστάλη έπειτα από γνωμοδότηση ιατρικών εμπερογνωμόνων και ο δεύτερος πέθανε μία εβδομάδα πριν από τη δίκη του.

Όπως και με τους Ντεμιανγιούκ και Γκρένινγκ, η εισαγγελια δεν αποδίδει στον Ράινχολντ Χάνινγκ καμιά συγκεκριμένη εγκληματική πράξη, τον περιγράφει όμως ως «γρανάζι» της εξόντωσης, η οποία ήταν τόσο μαζική ώστε ενέπλεκε όλο το προσωπικό του στρατοπέδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης