Μια κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου, το 2019, ένας πρώην «τιτάνας» της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτου βρισκόταν κουλουριασμένος μέσα σε ένα κουτί που είχε φορτωθεί σε αεροπλάνο, περιμένοντας να διαφύγει από την Ιαπωνία.

«Το αεροπλάνο θα έφευγε στις 11 το πρωί» θυμάται ο Κάρλος Γκοσν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά τα 30 λεπτά αναμονής μέσα στο κουτί, στο αεροπλάνο, ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη αναμονή που έχω βιώσει στη ζωή μου».

Τώρα, για πρώτη φορά, ο άνδρας που κάποτε ήταν επικεφαλής των Nissan και Renault, μιλά με λεπτομέρειες για την απόδρασή του.

Τέτοιου τύπου κιβώτιο μεταφοράς χρησιμοποίησε ο Κάρλος Γκοσν
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC, ο Κάρλος Γκοσν περιγράφει πώς μεταμφιέστηκε για να περάσει απαρατήρητος στους δρόμους του Τόκιο, εξηγεί γιατί διάλεξε ένα μεγάλο κουτί μεταφοράς μουσικού εξοπλισμού για να τον «φιλοξενήσει» και να τον βγάλει από την Ιαπωνία, και μιλά για τη χαρά που ένιωσε όταν έφτασε πια στην πατρίδα του, τον Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σοκ, παγωμένο τραύμα»

Ο Κάρλος Γκοσν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 έπειτα από κατηγορίες της Nissan για απόκρυψη των εσόδων του και κατάχρηση κεφαλαίων της εταιρείας, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Περιγράφοντας τη στιγμή της σύλληψής του στο αεροδρόμιο του Τόκιο πριν από τρία χρόνια, ο κ. Γκοσν είπε: «Είναι σαν να σε χτυπά λεωφορείο ή να σου συμβαίνει κάτι πολύ τραυματικό».

«Η μόνη μνήμη που έχω αυτήν τη στιγμή είναι σοκ, παγωμένο τραύμα», είπε.

Ο κ. Γκοσν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης του Τόκιο όπου του δόθηκαν ρούχα φυλακής και περιορίστηκε σε ένα κελί. «Ξαφνικά έπρεπε να μάθω να ζω χωρίς ρολόι, χωρίς υπολογιστή, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς ειδήσεις, χωρίς στυλό – τίποτα», είπε.

Ο Κάρλος Γκοσν

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο κ. Γκοσν πέρασε μεγάλες περιόδους υπό κράτηση ή κρατήθηκε υπό κατ ‘οίκον περιορισμό στο Τόκιο αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Δεν ήταν σαφές πότε θα διεξαχθεί η δίκη – θα μπορούσε να πάρει χρόνια – και ο κ. Γκοσν αντιμετώπιζε άλλα 15 χρόνια φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης του, σε μια χώρα με ποσοστό καταδίκης 99,4%.

Το σχέδιο διαφυγής του «θεού των αυτοκινήτων»

Στη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία είχε τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό, ο Γκοσν ενημερώθηκε ότι δεν του επιτρεπόταν να έρθει σε επαφή με τη σύζυγό του, Κάρολ. Τότε αποφάσισε να αποδράσει.  «Το σχέδιο ήταν ότι δεν μπορούσα να δείξω το πρόσωπό μου, έτσι έπρεπε να κρυφτώ κάπου» είπε ο Γκοσν και πρόσθεσε πως «και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να κρυφτώ ήταν μέσα σε ένα κουτί  ή στις αποσκευές  ώστε κανείς να μην μπορεί να με δει, κανείς να μην μπορεί να με αναγνωρίσει και το σχέδιο να μπορεί να λειτουργήσει».

Είπε επίσης ότι η ιδέα να χρησιμοποιήσει μία μεγάλη θήκη, που κανονικά μεταφέρει μουσικά όργανα, «ήταν η πιο λογική, ειδικά για εκείνη την περίοδο που πραγματοποιούνταν πολλές συναυλίες στην Ιαπωνία». Αλλά πώς κάποιος που ήταν κάποτε τόσο διάσημος στην Ιαπωνία – πλέον διαβόητος- θα μπορούσε να αποδράσει από το σπίτι του στην πρωτεύουσα και να φτάσει σε κάποιο αεροδρόμιο για να αποδράσει;

Το βίντεο με τη συνέντευξη στο BBC: 

 

Το σχέδιο ήταν, όπως λέει ο Γκοσν,  να συμπεριφέρεται όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά την ημέρα της απόδρασης.   Φόρεσε απλά ρούχα όπως τζιν και αθλητικά παπούτσια, αντί για τα κοστούμια που συνήθιζε ως μεγαλοστέλεχος αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι έπρεπε να πάω σε μέρη όπου δεν βρέθηκα ποτέ, να αγοράσω ρούχα που δεν είχα αγοράσει ποτέ», είπε.

Η «Χολιγουντιανή» απόδραση

Από το Τόκιο, ταξίδεψε με υπερταχεία στην Οσάκα, όπου ένα ιδιωτικό τζετ ήταν στην αναμονή στο τοπικό αεροδρόμιο για να τον παραλάβει. Το κουτί τον περίμενε ήδη σε ένα κοντινό ξενοδοχείο.

«Όταν μπήκα στο κουτί, δεν σκέφτηκα το παρελθόν, δεν σκέφτηκα το μέλλον, απλά σκέφτηκα τη στιγμή», είπε. «Δεν φοβάσαι, δεν έχεις κανένα συναίσθημα εκτός από την τεράστια συγκέντρωση στο ότι “αυτή είναι η ευκαιρία σου, δεν μπορείς να μην τα καταφέρεις. Εάν δεν τα καταφέρεις, θα το πληρώσεις με τη ζωή σου, με τη ζωή ενός ομήρου στην Ιαπωνία”».

Ο Γκοσν μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο με τη βοήθεια δύο αντρών, του πατέρα και γιού Michael και Peter Taylor, που παρίσταναν τους μουσικούς. Συνολικά, ο Γκοσν έμεινε στη βαλίτσα για περίπου μιάμιση ώρα, αν και νόμιζε ότι ήταν μέσα για «ενάμιση χρόνο».

Ο Γκοσν άλλαξε αεροπλάνο στην Τουρκία πριν προσγειωθεί στη Βηρυτό το επόμενο πρωί. Οι δύο Αμερικανοί που βοήθησαν στην απόδραση του Γκοσν αντιμετωπίζουν τρία χρόνια φυλάκισης.  «Λυπάμαι για όλους τους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα του συστήματος ομηρείας στην Ιαπωνία», λέει ο Γκοσν.

Ο Κάρλος Γκοσν, μισός Λιβανέζος – μισός Βραζιλιάνος έζησε πιο πολύ σαν αρχηγός κράτους παρά ως επικεφαλής της βιομηχανίας.  Η ιστορία του έχει τα πάντα: ύβρη, διεθνή πολιτική και μια απόδραση που αξίζει να γίνει ταινία στο Χόλιγουντ. Ο Κάρλος Γκοσν επιμένει πως δουλεύει με δικηγόρους για να «καθαρίσει» το όνομά του. Μέχρι τότε, ζει εξόριστος στη Βηρυτό με ένοπλους άνδρες να τον φρουρούν. 

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης