Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στείλει ενισχύσεις για να βοηθήσει το Οντάριο, την πιο πολυπληθή επαρχία της χώρας, να αντιμετωπίσει το σφοδρό τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υγειονομικοί από διάφορα ομοσπονδιακά υπουργεία θα σταλούν στο Οντάριο, κυρίως στο Τορόντο, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, εξήγησε ο Τριντό σε βίντεο που ανάρτησε στο Τwitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητά επίσης και με άλλες επαρχίες, λιγότερο πληγείσες από τον κορωνοϊό, όπως η Νέα Σκοτία και η Νέα Γη και Λαμπραντόρ, για να δει αν «μπορούν να αποδεσμεύσουν προσωπικό και εξοπλισμό τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Τριντό.

Η Οτάβα θα καλύψει όλο το κόστος της αποστολής των υγειονομικών και θα συντονίσει την αποστολή τους στο Οντάριο, διευκρίνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται παράλληλα με πόλεις στο Οντάριο για την αποστολή rapid tests στις πλέον πληγείσες περιοχές, κυρίως για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωπο με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και την εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του ιού, το Οντάριο καταγράφει εδώ και πολλές ημέρες ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 και νέων νοσηλειών, που έχουν φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας του.

Στην επαρχία των 14 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν χθες 4.250 νέα κρούσματα, με 2.107 νέες νοσηλείες, εκ των οποίων οι 741 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Χάνουμε τη μάχη»

Από τις 9 ως τις 15 Απριλίου στον Καναδά καταγράφονταν κατά μέσο όρο 8.669 νέα κρούσματα, αύξηση 26% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με την επικεφαλής δημόσιας υγείας, Τερέζα Ταμ.

Προκειμένου να ανασχέσει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας, το Οντάριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυστηροποιήσει και θα παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει ως τα μέσα Μαΐου. Τα σύνορα της επαρχίας έχουν κλείσει από σήμερα και απαγορεύονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Ο Νταγκ Φορντ, πρωθυπουργός του Οντάριο, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι ανησυχεί πως η επαρχία «χάνει τη μάχη με τα παραλλαγμένα στελέχη και τα εμβόλια».

Η εκστρατεία εμβολιασμού στον Καναδά έχει πλέον επιταχυνθεί. Σχεδόν το 24% του πληθυσμού έχει λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ιστότοπο Covid-19 Tracker Canada.

Για να διευρύνει την πρόσβαση στο εμβόλιο, η επαρχία Οντάριο θα μειώσει το κατώτατο όριο ηλικίας για το εμβόλιο της AstraZeneca από τα 55 έτη στα 40, όπως δήλωσε χθες η Αλεξάντρα Χίλκεν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της επαρχίας.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (CCNI) είχε συστήσει στα τέλη Μαρτίου να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 για τους ενήλικες κάτω των 55 ετών, προκειμένου να εξεταστεί περαιτέρω ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων.

Όμως η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, βάσει των αναλύσεών της, δεν είναι απαραίτητο να περιοριστεί η χρήση του εμβολίου.

Ο Τριντό δήλωσε χθες ότι ο Καναδάς, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει 48 εκατομμύρια δόσεις διάφορων εμβολίων κατά του Covid-19 ως τα τέλη Ιουνίου και περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις ως τον Σεπτέμβριο.

«Τα πράγματα θα βελτιωθούν. Θέλω όλοι οι κάτοικοι του Οντάριο και του Καναδά να γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ για εκείνους. Μαζί θα βγούμε από την κρίση» τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας και περίπου 23.600 θάνατοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης