Η πόλη του Λόντον στο Οντάριο απέτισε το Σάββατο ύστατο φόρο τιμής στη μουσουλμανική οικογένεια που δολοφονήθηκε, όταν ένας 20χρονος έριξε σκόπιμα το φορτηγάκι του πάνω της για να την ξεκληρίσει, μια ενέργεια που συγκλόνισε τον Καναδά και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Τέσσερα μέλη της οικογένειας Αφζάαλ — ένα ζευγάρι, η κόρη του και η γιαγιά — έκαναν περίπατο κοντά στο σπίτι τους στο Λόντον, όταν σκοτώθηκαν την περασμένη Κυριακή από έναν 20χρονο που έριξε το αυτοκίνητό του πάνω τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πέμπτο μέλος της οικογένειας αυτής που κατάγεται από το Πακιστάν, ένα 9χρονο αγόρι, τραυματίστηκε βαριά αλλά επέζησε.

Η κηδεία του Σαλμάν Αφζάαλ, 46 ετών, της γυναίκας του Μαντίχα, 44 ετών, της κόρης τους Γιούμνα, 15 ετών και της γιαγιάς της Τάλατ, 74 ετών, τελέστηκαν το Σάββατο στο ισλαμικό κέντρο του Λόντον.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε ένα τεράστιο χώρο στάθμευσης και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου δίπλα στο ισλαμικό κέντρο για να παραστούν σε δημόσια τελετή, σε ανοιχτό χώρο, μπροστά στα τέσσερα φέρετρα τα οποία είναι καλυμμένα συμβολικά με τη σημαία του Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημόσια τελετή μεταδόθηκε απευθείας από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του Καναδά. Έπειτα από μερικές παρεμβάσεις και τις προσευχές, η πομπή κατευθύνθηκε στο νεκροταφείο για την ταφή που επρόκειτο να γίνει ιδιωτικά των ανθρώπων αυτών ο θάνατος των οποίων συγκλόνισε τη μουσουλμανική κοινότητα του Καναδά.

«Δεν είμαστε μόνοι στον πόνο μας», δήλωσε μέλος της οικογένειας σε σύντομη παρέμβαση υπογραμμίζοντας ότι η συγκίνηση και τα συναισθήματα που προκάλεσε η επίθεση «οι προσευχές, τα δάκρυα και τα μηνύματα παρηγοριάς που έφτασαν από κάθε γωνιά αποτέλεσαν ένα πρώτο βήμα για να βρεθεί ένας δρόμος προς τη θεραπεία.»

Τις τελευταίες ημέρες «συνειδητοποιήσαμε ότι η ευρύτερη οικογένειά μας είναι πολύ πιο μεγάλη από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε», πρόσθεσε.

‘Οσοι παρέστησαν στην κηδεία κλήθηκαν να φορούν πράσινες κορδέλες, σε ένδειξη καταγγελίας της ισλαμοφοβίας, και μοβ κορδέλες, το αγαπημένο χρώμα της έφηβης Γιούμνα.

Μαθαίνοντας την τύχη της οικογένειας Αφζάαλ ‘νιώσαμε το ίδιο αίσθημα θλίψης” που είχαμε νιώσει όταν “έξι από τους αδελφούς μας δολοφονήθηκαν στο τζαμί του Κεμπέκ”, τον Ιανουάριο του 2017, δήλωσε στο Radio Canada ο Χακίμ Σαμπάζ, ένας επιζήσας του περιστατικού με τους πυροβολισμούς.

Πολλές αγρυπνίες και διαδηλώσεις υποστήριξης πραγματοποιήθηκαν και αναμένεται να γίνουν στον Καναδά και χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν την Παρασκευή το βράδυ σε μια οικουμενική πορεία στους δρόμους του Λόντον, του οποίου η μουσουλμανική κοινότητα αριθμεί 30.000 μέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης