Πολιτικές που προωθούν την ισότητα των δύο φύλων, νομοθεσία που θωρακίζει τις γυναίκες ενάντια στη βία και την εκμετάλλευση, πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αναδεικνύουν τον Καναδά ως την ιδανική χώρα για να ζει μια γυναίκα ανάμεσα στις 20 πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα παγκόσμιας έρευνας που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στον αντίποδα, το ποσοστό βρεφοκτονιών, οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων και η δουλεία κατατάσσουν στην Ινδία στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Γαλλία αποτελούν τις πέντε κορυφαίες χώρες στην έρευνα που διενήργησαν 370 ειδικοί σε θέματα ισότητας, για λογαριασμό του Ομίλου Reuters.

Στην έκτη θέση βρίσκουμε τις Η.Π.Α.. Η σχετικά χαμηλή αυτή θέση οφείλεται στα αναπαραγωγικά δικαιώματα και το κόστος των υπηρεσιών υγείας, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην προτελευταία θέση, μεταξύ των 19 χωρών που συγκαταλέγονται στην έρευνα, κατατάσσεται η Σαουδική Αραβία. Μολονότι οι γυναίκες στη χώρα αυτή έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, εντούτοις απαγορεύεται να οδηγούν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου μόλις το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ινδία είναι εξαιρετικά φτωχή, σε αντίθεση με την πολύ πλούσια Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, υπάρχει μια ομοιότητα: εκτός κι αν κάποιος έχει ειδικά προνόμια, το μέλλον των κατοίκων εξαρτάται από το αν το δεύτερο χρωμόσωμά τους είναι Χ ή Υ» αναφέρει ο Nicholas Kristof, δημοσιογράφος και συγγραφέας του συγγράμματος που σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας: «Το μισό του Ουρανού: Μετατρέποντας την καταπίεση σε ευκαιρία για τις γυναίκες παγκοσμίως».

«Στην Ινδία, οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια εξακολουθούν να πωλούνται σαν αντικείμενα, να παντρεύονται από τα 10 τους χρόνια, να καίγονται ζωντανές εξαιτίας διαφορών που προκύπτουν σε θέματα προίκας, ενώ τα κορίτσια γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κακοποίησης από μέλη της οικογένειάς τους» λέει ο Gulshun Rehman, σύμβουλος του προγράμματος Save the UK, ο οποίος συμμετείχε και στην έρευνα.

Αναλυτικά, η κατάταξη των χωρών, όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών, έχει ως εξής:

Καναδάς
Γερμανία
Βρετανία
Αυστραλία
Γαλλία
ΗΠΑ
Ιαπωνία
Ιταλία
Αργεντινή
Ν. Κορέα
Βραζιλία
Τουρκία
Ρωσία
Κίνα
Μεξικό
Νότια Αφρική
Ινδονησία
Σ. Αραβία
Ινδία

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης