Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνιστά η ενέργεια των αρχών του Καμερούν να απελάσουν βίαια τουλάχιστον 100.000 Νιγηριανούς που είχαν δραπετεύσει από την χώρα τους, αναζητώντας καταφύγιο από τους τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικοινωνιών του Καμερούν αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του Παρατηρητηρίου, στην οποία καταγγέλλεται ότι πρόσφυγες είχαν τεθεί υπό κράτηση και κάποιοι υπόκειντο σε βασανιστήρια από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, πριν την αναγκαστική επαναπροώθησή τους στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι απελάσεις που ξεκίνησαν, με βάση αναφορές, από το 2015, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες παράνομες, βίαιες επαναπροωθήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και συνιστούν μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς και του καμερουνέζικου δικαίου.

Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή των τζιχαντιστών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια άλλους, αφότου άρχισε η σύγκρουση, το 2009. Οι περισσότεροι αναζητούν καταφύγιο στο γειτονικό Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.

«Ο στρατός του Καμερούν διεξάγει ελέγχους με άγριες τακτικές σε νεοεισερχόμενους Νιγηριανούς στα σύνορα, υποβάλλοντας κάποιους από αυτούς σε βασανιστήρια και κάποιους άλλους σε άλλες μορφές κακομεταχειρίσεων, προωθώντας τους σε απομακρυσμένα και υποβαθμισμένα χωριά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η πολιτική παρεμπόδισης των αιτούντων άσυλο από την πρόσβασή τους σε προστασία, έχει καταστήσει πιο εύκολο για το Καμερούν να τους απελαύνει», τονίζεται στην έκθεση. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι αρχές έχουν αρνηθεί τη πρόσβαση στην Ύπατη Αρµοστεία των Ηνωµένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Ύπατη Αρμοστεία τόνισε ότι η έκθεση είναι σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με τη δική της αντίληψη της κατάστασης, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει όλες τις λεπτομερείς αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Το Καμερούν υπέγραψε μια συμφωνία τον Μάρτιο με την Νιγηρία και την UNHCR για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επαναπατρισμοί προσφύγων γίνονται εθελοντικά, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι οι παραβιάσεις από τις αρχές του Καμερούν συνεχίστηκαν.

«Μας εξευτέλιζαν, μας μεταχειρίζονταν σαν ζώα και μας ξυλοκοπούσαν σαν να ήμασταν σκλάβοι», δήλωσε ένας πρόσφυγας, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αδερφός του πέθανε από εσωτερική αιμορραγία εξαιτίας των βασανιστηρίων, πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους απελαθέντες, ανάμεσά τους και παιδιά, που υπέφεραν από υποσιτισμό ή από ασθένειες, δεν επιβίωσαν κατά την επιστροφή τους στην Νιγηρία, ανέφερε η Human Rights Watch.

Τουλάχιστον 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν βοήθειας στην περιοχή, κυρίως στην Νιγηρία, αλλά και στο Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης