Στην Ιταλία τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές σταθμευμένα έξω από νοσοκομεία καθώς οι ασθενείς περιμένουν να αδειάσουν τα κρεβάτια και στη Γαλλία η κυβερνητική εφαρμογή παρακολούθησης Covid-19 εμφανίζει ξεκάθαρα τη χωρητικότητα της εντατικής θεραπείας που καταλαμβάνουν οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό: το ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ είναι στο 92,5% και συνεχώς αυξάνεται. Στις ΜΕΘ στη Βαρκελώνη, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που υπέφεραν ήδη αυτόν τον εφιάλτη μια φορά ήδη.

Η εντατική περίθαλψη είναι η τελευταία γραμμή άμυνας για σοβαρά ασθενείς με Covid-19 και η Ευρώπη εξαντλείται – από κρεβάτια ΜΕΘ αλλά και γιατρούς/νοσηλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μία χώρα μετά την άλλη, η πίεση στην εντατική θεραπεία των ασθενών με COVID-19 πλησιάζει και μερικές φορές ξεπερνά τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στην κορύφωση της περασμένης άνοιξης. Αξιωματούχοι υγείας, πολλοί εκ των οποίων υποστηρίζουν την επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα τύπου lockdown, προειδοποιούν ότι η προσθήκη νέων κρεβατιών ΜΕΘ δεν θα είναι αρκετή γιατί δεν επαρκούν οι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν εκπαιδευτεί για να στελεχώσουν τις κλίνες.

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 7.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκπαιδευτεί από την περασμένη άνοιξη για να δουλέψουν στην εντατική θεραπεία. Φοιτητές νοσηλευτικής, ασκούμενοι, όλοι έχουν επιστρατευθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Olivier Veran.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κινητοποίηση είναι δυνατή, δεν είναι όμως άπειρη», είπε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι μονάδες ΜΕΘ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 85%. «Δεν είναι αρκετό».

Μέσα σε λίγες μέρες, η χωρητικότητα σημείωσε άνοδο 7 τοις εκατό μονάδων και ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία. Και, σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της περασμένης άνοιξης, ο ιός είναι τώρα παντού στη Γαλλία, καθιστώντας τις μεταφορές από τη μια περιοχή στην άλλη με τρένο υψηλής ταχύτητας λιγότερο πρακτικές. Ένα νοσοκομείο στη νότια πόλη της Μασσαλίας μεταφέρθηκε πρόσφατα σε φορτηγά ενόψει της φοβούμενης αύξησης των θανάτων στις ΜΕΘ εκεί.

Στην Ιταλία, ο Filippo Anelli, ο επικεφαλής της εθνικής ένωσης ιατρών, είπε πως με το τρέχον ποσοστό μόλυνσης, σύντομα δεν θα υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να τα καταφέρουν. Πρόσφατα στη Νάπολη, οι νοσοκόμες άρχισαν να εξετάζουν τους ανθρώπους καθώς κάθονταν σε αυτοκίνητα έξω από μονάδες έκτακτης ανάγκης, περιμένοντας να ελευθερωθεί χώρος. Η Ιταλία διαθέτει συνολικά 11.000 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά μόνο αρκετούς αναισθησιολόγους για 5.000 ασθενείς, δήλωσε ο Anelli. Μέχρι τη Δευτέρα, γέμισαν 2.849 κρεβάτια ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο – 100 επιπλέον από την προηγούμενη ημέρα.

Για τον μέσο ασθενή με Covid-19 με σοβαρά συμπτώματα, χρειάζονται επτά έως 10 ημέρες από τη μόλυνση έως τη νοσηλεία. Όσοι γίνονται δεκτοί, συχνά πρέπει να παραμείνουν για εβδομάδες, ακόμη και όταν φτάνουν περισσότεροι ασθενείς.

Οι ασθενείς από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μεταφέρονται σε γερμανικές μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά οι Γερμανοί γιατροί λένε ότι βλέπουν τον αριθμό των κρεβατιών να αυξάνεται γρήγορα.

Ο Δρ Uwe Janssens, ο οποίος είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ένωσης εντατικής θεραπείας και ιατρικής έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας, δήλωσε ότι ορισμένες αστικές περιοχές φτάνουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

«Όταν μια πόλη εκατομμυρίων έχει μόνο 80, 90 κρεβάτια που απομένουν τότε αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο, επειδή δεν έχουμε μόνο COVID-19, υπάρχουν επίσης τροχαία ατυχήματα, καρδιακές προσβολές, πνευμονικές εμβολές και ούτω καθεξής», είπε ο Janssens.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών με Covid που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε ΜΕΘ στη Γερμανία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 943 σε 2.546. Ωστόσο, ο Janssens αναγνώρισε ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι καλύτερη από εκείνη της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.

Η Γερμανία διαθέτει περίπου 34,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, εκτός από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης. Η Ιταλία έχει 10, ενώ η Γαλλία έχει 16, είπε ο Janssens.

«Αλλά ένα κρεβάτι, ένας αναπνευστήρας και μια οθόνη δεν σημαίνει ότι μπορεί να φροντιστεί ο ασθενής. Όταν πρόκειται για νοσοκόμες και εξειδικευμένο προσωπικό, η Γερμανία είναι πολύ πίσω», είπε. «Έχουμε πολλά κρεβάτια, αλλά δεν έχουμε αρκετό προσωπικό για αυτά»

Η Ισπανία έχει τους ίδιους περιορισμούς, αλλά στη χώρα αυτή οι θάνατοι εξαιτίας του Covid έφτασαν ήδη σε επίπεδο που η Γερμανία δεν έχει ακόμη δει.

«Από τη μία πλευρά, οι επαγγελματίες υγείας είναι κουρασμένοι. από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή είναι περιορισμένος», δήλωσε ο Δρ Robert Guerri, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και συντονιστής των της νοσηλείας COVID-19 στο Hospital del Mar της Βαρκελώνης.

Η μονάδα κορωνοϊού του Δρ Guerri γέμισε τον Οκτώβριο και στη συνέχεια γέμισε και η μονάδα εντατικής θεραπείας. Ακόμα και με το ρυθμό μόλυνσης να ελαττώνεται ελαφρώς,  ο γιατρός δεν γνωρίζει πότε κάποιο από αυτά τα κρεβάτια θα είναι άδειο και πάλι.

Στη γειτονική Πορτογαλία, ο Fernando Maltez έχει 40 χρόνια εμπειρίας στην προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για απειλές για την υγεία ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας για τις μολυσματικές ασθένειες.

Κατά τους επτά μήνες από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Πορτογαλία κατέγραψε επίσημα περισσότερες από 75.500 περιπτώσεις COVID-19. Μόνο τον Οκτώβριο, μετρήθηκαν σχεδόν 66.000.

Συνολικά, 391 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονταν σε ΜΕΘ στην Πορτογαλία τη Δευτέρα, όταν η χώρα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατά τη χειρότερη εβδομάδα την περασμένη άνοιξη, οι ΜΕΘ είχαν 271 ασθενείς με κορωνοϊό.

«Δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα», δήλωσε ο Maltez στον θάλαμο μολυσματικών ασθενειών που επιβλέπει στο νοσοκομείο Curry Cabral της Λισαβόνας, όπου τώρα απασχολούνται 20 κρεβάτια MEU για ασθενείς με Covid. «Καμία υπηρεσία υγείας στον κόσμο … δεν μπορεί να αντέξει τον κατακλυσμό περιπτώσεων που συνεχίζουν να έρχονται».

Μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, που ξέφυγε από το οδυνηρό κύμα την περασμένη άνοιξη, βρίσκεται στην ίδια θέση. Η Ουγγαρία προειδοποίησε ότι οι ΜΕΘ της θα εξαντληθούν έως τον Δεκέμβριο στο χειρότερο σενάριο και οι νοσηλείες στην Πολωνία έχουν αυξηθεί σε τρεις φορές τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την άνοιξη.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, τα στρατεύματα της Αμερικανικής Εθνικής Φρουράς που έχουν λάβει ιατρική εκπαίδευση κατευθύνθηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία για να εργαστούν μαζί με γιατρούς εκεί και ο δήμαρχος της Πράγας έκανε βάρδιες σε νοσοκομείο.

Υπάρχουν μερικά σημάδια ελπίδας. Το Βέλγιο, μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη όσον αφορά τις περιπτώσεις Covid-19, βλέπει αυξανόμενες ενδείξεις καμπής στην κρίση μετά από ένα μερικό lockdown. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο φαίνεται να έχουν κορυφωθεί στις 879 στις 3 Νοεμβρίου και μειώθηκαν σε περίπου 400 την Κυριακή, δήλωσε ο ιολόγος Yves Van Laethem.

Υπήρχαν φόβοι ότι η χωρητικότητα των 2.000 κλινών ΜΕΘ θα ξεπεραστεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Steven Van Gucht, ιολόγος στην κυβερνητική ομάδα υγείας του ινστιτούτου Sciensano, δήλωσε ότι ο ρυθμός επιβραδύνεται επίσης εκεί.

«Το τρένο υψηλής ταχύτητας επιβραδύνεται», τουλάχιστον για την ώρα, είπε.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγή: AP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης