Σύροι στρατιώτες σκότωσαν έναν δημοσιογράφο που φέρεται ότι τασσόταν υπέρ της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην διάρκεια επιδρομής στην Δαμασκό σήμερα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Ο Μοσάμπ αλ Ονταάλα, ο οποίος εργαζόταν για την κρατική εφημερίδα Τισρίν, πυροβολήθηκε εξ επαφής στο σπίτι του από στρατιώτες που έκαναν εφόδους από σπίτι σε σπίτι στη νότια συνοικία Ναχρ Αΐσα στην πρωτεύουσα, είπαν οι ακτιβιστές αυτοί.

Ωστόσο λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το καθεστώς στα ανεξάρτητα ΜΜΕ, η καταγγελία αυτή δεν στάθηκε δυνατό να επαληθευθεί. Ο Ονταάλα ήταν ανάμεσα στους 40 και πλέον ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς και επιχειρήσεις του στρατού στην επαρχία της Δαμασκού, όπου ο στρατός χρησιμοποίησε άρματα μάχης κι επιθετικά ελικόπτερα στις επιθέσεις του με στόχο αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δημοσιογράφος καταγόταν από την πόλη Ντεράα, ένα από τα λίκνα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ που ξέσπασε πριν από 17 μήνες, κι έγραψε με ψευδώνυμο στο Διαδίκτυο για την καταστολή στην γενέτειρα πόλη του.

Ο Μασούντ Άκο, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιων ελευθεριών της Ένωσης Σύρων Δημοσιογράφων, που δεν έχει άδεια λειτουργίας από τις αρχές, ανέφερε πως ο θάνατος του Ονταάλα αυξάνει σε 54 τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην διάρκεια της εξέγερσης.

«Το καθεστώς μοιάζει να έχει υιοθετήσει μια συστηματική πολιτική δολοφονίας των δημοσιογράφων και ακτιβιστών των κοινωνικών μέσων» του Διαδικτύου, ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο Αμπού Όμαρ αλ Χάλαμπι διέψευσε όσα μετέδωσε νωρίτερα η κρατική τηλεόραση περί του ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν το πλεονέκτημα στην μάχη για το Χαλέπι, ενώ ακτιβιστές ανέφεραν πως ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών σήμερα έχει φθάσει τους 80.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης