Το ακροδεξιό «Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία μας» ηττήθηκε στις περιφερειακές εκλογές της Σλοβακίας, το εκλογικό σώμα της οποίας καταψήφισε την τάση ενίσχυσης των αντιμεταναστευτικών και ακροδεξιών κομμάτων που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Τσεχία.

Στις χθεσινές εκλογές η ακροδεξιά υπέστη σημαντική ήττα, καθώς τόσο ο επικεφαλής της, ο Μαριάν Κοτλέμπα, όσο και ο υπαρχηγός του, ο Μίλαν Ούρικ, απέτυχαν να εκλεγούν περιφερειάρχες. Το δικαστικό σύστημα εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματός τους, θεωρώντας ότι οι δράσεις ενός τέτοιου κομματικού σχηματισμού συνιστούν απειλή για το δημοκρατικό σύστημα της Σλοβακίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σλοβακική οικονομία βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης και οι μεταναστευτικές ροές είναι ελάχιστες. Τα σκάνδαλα, ωστόσο, για τα οποία βαρύνονται τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας, έφεραν στην κεντρική πολιτική σκηνή κόμματα διαμαρτυρίας και ακροδεξιούς δημαγωγούς, όπως ο Κοτλέμπα, ο οποίος στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές είχε αναδειχθεί αρχικά επικεφαλής της περιφέρειας Μπάνσκα Μπίστριτσα της κεντρικής Σλοβακίας. Ακολούθως το κόμμα του, το «Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία μας», καταγράφοντας ποσοστό 8% εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές στις τελευταίες γενικές εκλογές της χώρας.

Το αντιευρωπαϊκό αυτό κόμμα στη συνέχεια διεύρυνε την εκλογική του βάση στο 10%, κατέστη τρίτο σε δύναμη κόμμα και άρχισε να προωθεί επιθετική εκστρατεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο της Σλοβακίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης