Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 8 μήνες αντισώματα έχουν στον οργανισμό τους όσοι νόσησαν από κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Nature Communications και πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου σε συνεργασία με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας  της χώρας (ISS), τον οργανισμό που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σε θέματα δημόσιας υγείας.

Η διαπίστωση αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες,«ισχύει ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου, της ηλικίας των ασθενών και της παρουσίας υποκείμενων νόσων»

Yπενθυμίζεται πως το zougla.gr είχε παρουσιάσει άλλη μελέτη, του Πανεπιστημίου της Πάντοβα σε συνεργασία με το Imperial College, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα πως τα αντισώματα διαρκούν από 9 έως 10 μήνες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας στις 29 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και συνεργάτη του Ιmperial College του Λονδίνου, Αντρέα Κριζάντι.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, «τα αντισώματα κατά του Covid-19 σε ασθενείς αλλά και ασυμπτωματικούς παραμένουν στον οργανισμό από 9 έως 10 μήνες. Ακόμη όμως και στην περίπτωση τυπικά χαμηλών αντισωμάτων, φαίνεται πως υπάρχει μια ανοσολογική μνήμη η οποία επανενεργοποιείται όταν το θεραπευμένο άτομο εκτεθεί εκ νέου στον ιό».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με την παρακολούθηση 162 ασθενών θετικών στον SARS-CoV-2 (κατά 67% ανδρών διάμεσης ηλικίας 63 ετών) που παρουσιάσθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου San Raffaele κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία. Τα πρώτα δείγματα αίματος ελήφθησαν ταυτόχρονα με την διάγνωση τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020, τα τελευταία στο τέλος του Νοεμβρίου 2020. Το 57% των ασθενών έπασχε από υποκείμενο νόσημα την στιγμή της διάγνωσης. Τα συχνότερα ήταν η υπέρταση (44%) και ο διαβήτης (24%).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης