Όπως όλα δείχνουν και με βάση τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής προγνωστικά μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας και παράλληλα, η πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εξαιρετικά πιθανό αυτό ενδεχόμενο, δεν ήταν δυνατόν να μην περάσει ασχολίαστο από τα διεθνή ΜΜΕ, ιδίως αυτά της Ευρώπης, που τονίζουν με ιδιαίτερη έμφαση στα δημοσιεύματα τους, την  ιστορική σημασία που θα έχει μια πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία και πόσο αυτή θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Ιταλοί αποφασίζουν σήμερα αν θα επιλέξουν την πιο δεξιά κυβέρνησή τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει χαρακτηριστικά το βρετανικό BBC, και στέκεται φυσικά στο ενδιαφέρον με το οποίο περιμένει όλη η Ευρώπη τα τελικά αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών. Προσθέτει ακόμη στη συνέχεια του δημοσιεύματος του το BBC:

 «Η Τζόρτζια Μελόνι, που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia ,στοχεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, σε συμμαχία με δύο άλλα δεξιά κόμματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανική El País, αναφέρει πως «η ΕΕ παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα έναν πολιτικό σεισμό στην Ιταλία, για να προσπαθήσει να καταλάβει τι θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ευρώπη μια πιθανή νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και των εταίρων της».

Όσο για τη Γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφει πως «Η Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να είναι το νέο ιταλικό πείραμα», και προσθέτει ακόμη ότι «η Μελόνι είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το φαβορί για να γίνει η νέα πρωθυπουργός, μετά τον Μάριο Ντράγκι».

Στη Γαλλία, η Le Monde αναφέρει ότι: «Η υπερσυντηρητική Μελόνι κυριάρχησε ως ανεμοστρόβιλος στην προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία. Το Δημοκρατικό Κόμμα απέτυχε να κινητοποιήσει την αριστερά για τις βουλευτικές εκλογές και αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο ανακάμπτει μετά από χρόνια παρακμής».

Ο Observer από τη Βρετανία, τονίζει στο άρθρο του ότι «οι εκλογές απειλούν να αποτελέσουν μια οδυνηρή αναμέτρηση για την ιταλική αριστερά. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, με την Τζόρτζια Μελόνι και η ακραία ριζοσπαστική δεξιά να φαίνεται ότι θα κερδίσει για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο».

Το Reuters, από τη δική του πλευρά, υπογραμμίζει πως: «Εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να φέρει την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να στέψει μια γυναίκα ως πρωθυπουργό». Προσθέτει ακόμη ότι: «Μια δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται κοντά σε μια σαφή νίκη σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις»

Όσο για το Associated Press από τις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι:  «Η Μελόνι είναι μέρος μιας δεξιάς συμμαχίας με τον ηγέτη της αντιμεταναστευτικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον τρεις φορές πρωθυπουργό που ηγείται του κόμματος Forza Italia, το οποίο δημιούργησε πριν από τρεις δεκαετίες».  Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο προσθέτει στη συνέχεια: «Ο περίπλοκος ιταλικός εκλογικός νόμος επιβραβεύει τους εκλογικούς συνασπισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μια εξίσου ευρεία συμμαχία με αριστερούς λαϊκιστές και κεντρώους».

Τέλος, η Wall Street Journal, τονίζει σε δημοσίευμά της: «Η Τζόρτζια Μελόνι, έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Ιταλίας. Aποστασιοποιήθηκε από το ακροδεξιό παρελθόν της και έκανε εκστρατεία ως συντηρητική που η Ιταλία και οι σύμμαχοί της δεν χρειάζεται να φοβούνται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης