Το επίπεδο του εδάφους μετακινήθηκε κατά τόπους έως και 70 εκατοστά λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε την Κυριακή την κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CNR).

Βάσει δορυφορικών φωτογραφιών, ερευνητές του CNR και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) ανακάλυψαν πως η παραμόρφωση του γήινου φλοιού σ’ αυτή την ορεινή περιοχή εκτείνεται σε 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μετατόπιση του εδάφους που φθάνει κατά τόπους έως και 70 εκατοστά έχει σημειωθεί στην περιφέρεια του Καστελούτσο, κοντά στη Νόρτσια, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του CNR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τέτοια μετατόπιση είναι «μάλλον πέραν του συνηθισμένου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CNR Μάρκο Φερατσόλι. Κατά τον σεισμό που είχε σημειωθεί στις 24 Αυγούστου στην ίδια περιφέρεια, ο γήινος φλοιός δεν είχε μετακινηθεί περισσότερο από 18 εκατοστά, διευκρίνισε.

Φωτογραφίες από ένα ελικόπτερο των Ιταλών πυροσβεστών δείχνουν πως το βουνό έχει σπάσει σε περιοχές γύρω από τη Νόρτσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Κυριακή σημειώθηκαν περίπου 1.100 σεισμοί, μεταξύ των οποίων 240 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 3 και 4 βαθμών και 19 μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του INVG.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε σήμερα λίγο πριν από τις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και είχε μέγεθος 4,8 βαθμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βίντεο από La Repubblica.it

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης