Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, έχει έλθει σε ανοικτή ρήξη με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Με τον άνθρωπο, δηλαδή, που έπρεπε να αναλάβει την ηγεσία των «πεντάστερων» και να αυξήσει τα ποσοστά τους, στην πρόθεση ψήφου.

Ενώ όλοι περίμεναν, τις ημέρες αυτές, την επίσημη «στέψη» του Κόντε ως νέου πολιτικού αρχηγού του κινήματος, ο Μπέπε Γκρίλο θέλησε να συναντήσει βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων, για να υπογραμμίσει ότι τα σχέδια του Κόντε απέχουν από την δική του προσέγγιση και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την επικράτηση της «παραδοσιακής φόρμουλας των κομμάτων του περασμένου αιώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζει ο Τύπος, μάλιστα, ο Μπέπε Γκρίλο φέρεται χρησιμοποίησε αρκετά αθυρόστομες εκφράσεις, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν ενώ ο Κόντε διεμήνυσε ότι δεν είναι αχυράνθρωπος κανενός.

Κατά συνέπεια, όπως όλα δείχνουν, η συμπόρευση του Τζουζέπε Κόντε με τους «πεντάστερους» μπορεί να ναυαγήσει πριν ακόμη ξεκινήσει. Τις ώρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες προσπάθειες διαμεσολάβησης, αλλά αν ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός δεν εξασφαλίσει ευρεία ελευθερία κινήσεων, είναι ουσιαστικά αδύνατον να δεχθεί να συνεχίσει την πολιτική αυτή εμπειρία.

Το κλίμα αυτό αβεβαιότητας, είναι πιθανό να ωθήσει τουλάχιστο είκοσι βουλευτές και γερουσιαστές να εγκαταλείψουν το Κίνημα, λόγω και του ότι θεωρούν πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, αν η ρήξη αυτή φτάσει στην τελευταία της πράξη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις επί των εσωτερικών ισορροπιών της κυβέρνησης Ντράγκι, και ποια στάση θα κρατήσει ο νυν υπουργός εξωτερικών και πρώην πολιτικός αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης