Ιταλία: Συμμαχία Λέγκα με 5 Αστέρια ή νέες εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018, 13:12
Ιταλία: Συμμαχία Λέγκα με 5 Αστέρια ή νέες εκλογές
Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα προχωρήσει σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τα κόμματα. Την ερχόμενη εβδομάδα οι πύλες του μεγάρου Κυρηνάλιου θα ανοίξουν και πάλι, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle» σε ανταπόκρισή της από τη Ρώμη.

Γράφει η «Deutsche Welle»:

Μέχρι τώρα είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο, κυρίως, εναλλακτικές: ή μια κυβέρνηση συνεργασίας της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια ή επιστροφή στις κάλπες, ίσως και τον Ιούνιο.

Το κύριο ερώτημα που θέτουν οι σχολιαστές είναι εάν η Λέγκα θα εγκαταλείψει τελικά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα συμμαχήσει με τα Πέντε Αστέρια.

Προς το παρόν ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δηλώνει ότι στη διαπραγμάτευση επιβάλλεται να πάρει μέρος όλη η Κεντροδεξιά, έστω κι εάν επιμένει ότι ο διάλογος με τους πεντάστερους πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά τα γκάλοπ δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα: Σε έρευνα του καναλιού «La 7» το 65% των ψηφοφόρων της Λέγκα απάντησε ότι «βλέπει θετικά» μια κυβέρνηση με μόνο σύμμαχο τα Πέντε Αστέρια, ενώ και το 46% των υποστηρικτών του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο θέλει συνεργασία με τον Σαλβίνι.Κρίσιμες εβδομάδες

Μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες για να βρεθεί μια κάποια λύση. Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιμένει ότι θέλει να υπογράψει ένα «σαφές και αναλυτικό κυβερνητικό συμβόλαιο», όπως στη Γερμανία. Απευθύνεται ή στη Λέγκα ή στο Δημοκρατικό Κόμμα και ετοιμάζεται να συναντήσει τους επικεφαλής των δύο αυτών κομμάτων, πιθανότατα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί, εν μέρει, και από δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις: από τις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας Μολίζε, στις 22 Απριλίου, και στη βορειοανατολική Φριούλι, στις 29 του μηνός. Στην πρώτη, μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, προηγούνται τα Πέντε Αστέρια και στη δεύτερη η Λέγκα.

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Iλ Φόλιο» Κλάουντιο Τσεράζα θεωρεί ότι εάν οι προσπάθειες κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκα-Πέντε Αστέρων δεν ευοδωθούν, τότε πριν από την προκήρυξη νέων εκλογών θα εξετασθεί και μια άλλη πιθανότητα: η στήριξη μιας κυβέρνησης της Κεντροδεξιάς, από μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Και πιο συγκεκριμένα από βουλευτές και γερουσιαστές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018, 14:26